Čanak: Sedenje na dve stolice je nemoralno i štetno

Čanak: Sedenje na dve stolice je nemoralno i štetno Izvor: LSV

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je poruka predsedničkog kandidata vlasti, ali i opozicije, svedena na stav da Srbija ne treba da se opredeljuje između Evropske unije i Rusije, što je loše i daje pogubnu sliku koja o Srbiji ide u svet.

"LSV smatra da su pokušaji naprednjačke vlasti, u čemu ih prate i opozicioni predsednički kandidati, da sedi na dve stolice, nemoralni i na duži rok apsolutno neodrživi i veoma štetni", naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

On je istakao da Srbija ima obavezu da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i da je to uslov za sve i nemoguće ga je zaobići, ako se želi ulazak u Uniju.

Kako je dodao, Srbija ne može da ima jednaku distancu prema EU i Rusiji, jer želi da uđe u zajednicu evropskih naroda, a ne da postane "ruska gubernija".

"Srbija ne može da drži jednaku distancu prema Rusiji i EU, jer se tip i karakter društva u ove dve zajednice veoma razlikuju. Ako Srbija istinski želi da gradi demokratsko i otvoreno društvo, pravnu državu i vladavinu prava, ona mora da bude bliža EU gde su ti ideali, ipak, mogući i ostvarivi. A ne da teži Rusiji kao najkorumpiranijoj državi na svetu i zemlji gde se kritički novinari i opozicioni lideri nekažnjeno ubijaju po ulicama", naveo je Čanak.

Po njegovim rečima, vlast u Srbiji manipuliše o razlozima zbog kojih su uvedene sankcije Rusiji.

"Rusija je izvršila agresiju na suverenu teritoriju međunarodno priznate Ukrajine – države čiji je teritorijalni integritet sama Moskva garantovala. U tim ratovima stradale su i još stradaju hiljade ljudi", dodao je on.

Čanak je rekao i da između poštovanja ljudskih prava i građanskih sloboda i ubistava političkih protivnika, između poštovanja vladavine prava ili komadanja svojih suseda – između EU i Rusije – ne može biti jednake distance.

"Sedenje na dve stolice je nemoralno i neodrživo. Štete koje će Srbija zbog toga imati su višestruke – političke, ekonomske, razvojne, demokratske", istakao je Čanak.

Zbog toga, Čanak je rekao, LSV poziva i vlast i sve druge predsedničke kandidate da pokažu malo hrabrosti i prestanu da izigravaju poslušnike i lakeje korumpiranog, agresivnog i izolovanog režima u Kremlju i jasno se opredele za Evropsku uniju i vrednosti koje ona predstavlja.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Mameti

Pa Čanče upravo ti sediš na dve stolice.

74 2

Danka

"Ko laze, taj i krade. A, ko krade ide u zatvor i tamo dobije vaške i niko više neće da se druži sa njim" Odnosilo se na Miloševića! Bilo je davno, bili ste mi tada, beskrajno simpatični! Ne verujem, da danas tako mislite?!?!

81 1

LOPOVI AMSS & KRIMI SPS-SNS Co.

Bravo Čanak! Hvala svima koji glasaju za Vučića! 😎 😈

5 62

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo