Zatvori

Uvrede, tuče i gađanje jajima - kampanja sve brutalnija

Vređanja, međusobne tuče aktivista, sve do napada na policiju ili gađanja jajima.. Kako kampanja za budućeg predsednika ulazi u poslednje dve nedelje, incidenti sve češći.

Izvor: N1info

Od vređanja i međusobne tuče aktivista, preko napada na policiju, do gađanja jajima. To je lepeza incidenata koji prate predsedničku kampanju. Sagovorici N1 kažu da izborne tenzije nisu ništa novo, ali su saglasni da se napadi sve više sa nivoa lidera sele na nivo aktivista koji rade u njihovim štabovima.

Uz obećanja na spisak sinonima za kampanju u Srbiji definitivno su se smestili i incidenti. Od međusobnih napada aktivista predsedničkih kandidata do napada stranačkih aktivista na policiju.

Izborne tenzije evropski su trend, podseća Bojan Klačar iz CESID-a. Objašnjava da su incidenti posledica nemoći aktivista da na terenu kanališu sukobe među liderima. Varnice između aktivista takođe su danak neiskustva većine štabova predsedničkih kandidata.

“Možemo da očekujemo da će biti određene tenzije i tokom izbornog dana, dolaziće osporavanja. Sa jedne strane će se govoriti da imamo velike izborne nepravilnosti koje ugrožavaju proces, s druge strane će se to opovrgavati, što sve će negde da izazove reakciju građana koji će verovatno svaki na svoj način u skladu sa porukama koje dobije”, očekuje Klačar.

Tako je kada je kampanja vašarište, objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković. Ne čudi ga što su akteri izborne trke pušteni sa lanca, jer podseća da nijedno kontrolno telo ne radi: od Skupštine, preko REM-a do Agencije za borbu protiv korupcije. Kaže, problem je to što dok su aktivisti u borbi za siguran glas spremni i da se potuku, suština plaća cenu.

“Evo ja ću reći jednu vrlo nepristojnu stvar. Izbori postoje zbog građana i građanki ne zbog političkih aktera ili ne samo zbog njih. Građani i građanke bi dobili nešto nekom saznajnom moći koja bi ih opredelila oko toga to su recimo argumentovane rasprave, dueli, sučeljavanja… Gde su oni u ovoj kampanji? I da li će ih uopšte biti”, pita se Stojiljković.

Argumenti su za sada u senci kampanje, jer dominiraju incidenti. Najnoviji u Kladovu, gde je meta jaja bio lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović. Optužbe su očekivano otišle na račun naprednjaka.

Ivan Jovanović, šef deska Blica, očekuje dalji rast tenzija. “I videćete kako će to iz dana u dan da bude sve jače i, hajde da kažemo, brutalnije do predizborne ćutnje kada se čuvaju najteža i najbrutalnija oruđa i tada ćemo da vidimo svu besmislenost te svađe i svu brutalnost te svađe, poslednjih dana”, kaže Jovanović.

Dobra stvar je, saglasni su sagovornici N1, to što kampanja, srećom, traje kratko.

Komentara 32

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

lka

I za koga se bire ,za bolje pozicije,plate za koga za lidere i satrape oko njih.

0 98

Tonko

Ništa novo... Kada čitam komentare u vezi politike činimi se da ih piše neko koji je 2000' godište pa na gore... Za mene zabrinjavajući problem političke scene u Srbiji je taj da sve svedu na bizarnost... I konstantnim bombardovanjem nabulozama i glupostima, vređaju našu intelegenciju... Ali NAJŽALOSNIJE je to što ogroman broj ljudi u ovoj zemlji su toliko nisko da ih ni ti jeftini i jadni trikovi uopšte ne vređaju... Zbog toga mi dolazi da plačem i da palim preko... Zato što je resurs normalnih na rezervi u Srbiji...

17 77

Drzava

Vidimo da drzava reaguje na adekvatan nacin i to ohrabruje.

8 55

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo