Ferari dobio bonus od 100.000.000 zbog ostanka u F1

Ferari dobio bonus od 100.000.000 zbog ostanka u F1 Izvor: Dan Istitene/Getty Images

Ekipa Ferarija dobila je bonus od 100 miliona dolara zbog toga što je jedini tim koji je u Formuli 1 od samog početka šampionata.

Novac koji je italijanski tim dobio kao bonus za prošlu godinu dvostruko je veći od sume koju je Manor dobio od svoje prve do poslednje sezone u Formuli 1.

Nekadašnji prvi čovek Formule 1 Berni Eklston stao je u odbranu odluke da Ferari dobije toliki bonus samo zbog toga što je toliko dugo ostao u sportu.

Eklston je pre dva meseca napustio čelo sporta koje je držao tokom četiri decenije, a novi vlasnik kompanija „Liberti medija“ najavila je da bi mogla da prestane sa isplatom bonusa na kraju svake sezone. Timovi već godinama dobijaju bonuse na osnovu poretka u konkurenciji konstruktora, s tim što je Ferari praktično svake sezone dobija veću sumu bez obzira na mesto koje osvoji.

Zbog čega se to uopšte desilo? Veoma je jednostavno. CVC je u to vreme želeo da proda Formulu 1. Želeli smo da se postaramo da pre toga možemo da garantujemo da će svi timovi biti tu. Pogledali smo spisak timova koji mogu da garantuju da će ostati do 2020. godine, mnogi su rekli da će potpisati, što su i uradili, ali su nestali sledeće nedelje. Imamo posvećenost velikih kompanija i zato ih je trebalo nagraditi zbog toga. Timovi su rekli da žele nešto zauzvrat, u pravu su i to se i desilo“, istakao je Eklston.

Bernie Ecclestone Izvor: Mark Thompson/Getty Images

Upitan da li smatra da bi Ferari napustio sport da nije bonusa, Eklston je istakao da ništa ne traje večno.

Neko mi je pre neki dan rekao da smo od početka Formule 1 imali više od 70 timova, nisam mogao da poverujem. Ali, sigurno je istina, zbog osobe koja mi je to rekla. Ništa ne traje večno. Ako neko naljuti Ferari, mogli bi da napuste Formuli 1. Verovatno će Mercedes osvojiti još nekoliko titula i onda će možda reći: ‚videli smo to, uradili smo to, idemo“, naglasio je Eklston.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije na stazi „Albert park“ 26. marta, a moći ćete da ga pratite direktno i ekskluzivno na Sport klubu.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna