Zbog klimatskih promena raste broj zaraznih i drugih bolesti

Zbog klimatskih promena raste broj zaraznih i drugih bolesti Izvor: REUTERS/Josue Decavele

Globalno zagrevanje doprinosi zagađenosti vazduha i promenama staništa komaraca koji prenose zarazne bolesti, upozorila je grupa američkih medicinskih udruženja u izveštaju objavljenom ove nedelje.

Grupa "Medical Society Consortium on Climate and Health", koja predstavlja više od polovine medicinskog korpusa u Sjedinjenim Državama, navodi da se pogoršava stanje s astmom, učestalija su plućna i srčana oboljenja, a šire se i zarazne bolesti.

Cilj grupe je da pokrene kampanju kojom će podstaći donosioce odluka da bolje shvate opasnosti klimatskih promena za javno zdravlje kako bi se s njima suočili. Neke od mera su ubrzani prijelaz na čiste obnovljive izvore energije i promene navika stanovništva, koje treba podsticati da se manje voze automobilom, a više biciklom ili da hodaju.

"Lekari svuda u SAD konstatuju da klimatska promena čini Amerikance bolesnijim", rekla je doktorka Mona Sarfati, koja je na čelu konzorcijuma 11 velikih profesionalnih medicinskih udruženja.

"Najpogođenija će biti deca, ali i starije osobe, siromašni Amerikanci, crnci i osobe koje pate od hroničnih bolesti", rekla je doktorka.

Izveštaj naslovljen "Medicinska uzbuna! Promena klime šteti našem zdravlju" biće podeljen članovima Kongresa, u kojem većinu čine republikanci, a upravo je među njima najveći broj klimatoskeptika.

Autori citiraju porast zaraza koje se prenose krpeljima, kao što je Lajmska borelioza, zatim na bolesti koje prenose komarci kao što su bolest zapadnog Nila, denga groznica i zika virus.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda_1

Dlm@ a i dodaje vakcine kojima će ds vakcinišu narod da bi nas sveli na jednu trećinu čovečanstva

0 3

Dlm

Tu je gejts oplemenice on komarce pa lekovi ima da idu ko alva.

9 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo