Javnost jedino sredstvo zaštite sudija

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je da je obaveštavanje javnosti jedino sredstvo koje mogu da primene sudije kao mehanizam zaštite od pritisaka i pokušaja ucena. On kaže i da će sudije pokušati da pojačaju tu zaštitu izmenama internih pravilnika i iniciranjem oštrijih kazni za one koji to pokušaju.

Izvor: N1

Prvi čovek domaćeg pravosuđa kaže da je to jedini način na koji sudije mogu da se zaštite od pritisaka i pokušaja uiticaja na njihov rad i odlučivanje. Dragomir Milojević kaže da su prijavljivanje pritisaka nadležnima i alarmiranje javnosti jedino sto sudije mogu da urade.

„To je prvi korak. Drugi je nadležni drzavni organi, ako postoje druge indicije, da ima određnih zloupotreba. Dakle, to treba drugi drzavni organi organi da resavaju. Sudovi sude, ne mozemo da otkrivamo i da gonimo. Bilo bi to kadija te tuzi, kadija ti sudi“, kaže on.

U sindikatu pravosuđa podsećaju na slučaj nekadašnjeg sudije specijalnog suda Vladimira Vučinića koji se požalio na pritiske od predsednika Višeg suda Stepe Stepanovića, ali je bio kažnjen zbog istupa u javnosti. To je primer kakvu zaštitu mogu da pruže nadležni i zato se sudije plaše, kaže Slađanka Milošević:

"Ukoliko bi izašli sa pričom da ih neko pritiska u nekom predmetu, nedugo nakon toga bi se našao način da oni budu razrešeni, premešteni, upućeni ili bilo šta drugo i to bi bila jasna poruka ostalima da ne prijavljuju pritiske ukoliko ih trpe. Dakle, kad sudija reši da se odbrani istinom da neko vrši pritisak, a onda da u tom slučaju i druge sudije stanu iza njega, a ne da se kriju po mišijim rupama“.

Dragomir Milojević je dodao da je Visoki savet sudstva prošle godine više puta javno reagovao zbog pokušaja pritisaka, ali i da bi bilo dobro da pravosuđe ima dodatne mehanizme zaštite.

On obećava da će u zbog toga inicirati izmenu pravilnika tog saveta, ali i zahtevati izmene zakona kojim bi se konkretizovale sankcije za sve one koji se usude da prete sudiji ili vrše uticaj na njega.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vlada

Kada Gospodin Milojević i sve ostale sudije budu garantovale za donete presude svojom imovinom, taga će dobiti potpunu , danonoćnu, zaštitu građana.

15 0

Petar

Nikada se neće nijedan sudija javnosti obratiti za pritiske koje trpi ni dok je na funkciji ni kad ode sa nje. Javnost nema pojma šta znači pritisak na pravosudje. Kada bi znali možda bi se i probudili i pobunili.

11 2

r2d22

Onoga trenutka kad su sudije počele da koristite njihovo oružje za sticanje dodatnog profita "fijoku" otvorena je Pandorina kutija. Sad trpimo svi.

12 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo