Han: Zajedničko tržište na Balkanu vodi stabilnosti

Han: Zajedničko tržište na Balkanu vodi stabilnosti Izvor: AFP/Adem Altan

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je uspostavljanje zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu "pravo sredstvo" za prevazilaženje napetosti u regionu.

Han je u intervjuu za Dojče vele rekao da je Berlinski proces saradnje zapadnobalkanske šestorke kopiranje osnivačke ideje EU da se intenziviranjem saradnje smire tenzije, navodeći da u Evropi jedino na Balkanu "mir nije stoprocentno uspostavljen".

"Sama činjenica da se grade autoputevi povezuje zemlje. Isto kao i železničke linije. To vodi povećanoj međuzavisnosti. Kada bi se uspostavilo zajedničko tržište, time bi se mogli slediti upravo takvi ciljevi – da se doprinese smirivanju i da se pripreme za evropske integracije", rekao je Han.

Han je rekao da zajedničko tržište neće smanjiti šanse za brži prijem nekih država u EU, kako to neki misle u Crnoj Gori. "Možemo brže uspostaviti zajedničko tržište, nego što će Crna Gora biti primljena u EU. Moguće je da će zemlja profitirati čak i više od drugih zemalja", rekao je on.

Han je rekao je "lično" protiv ideje Evrope u više brzina, navodeći da je bolje da se ulože napori da se smanjuju razlike među članicama.

Han je rekao da je na Zapadnom Balkanu neophodno popraviti životni standard, ali da je potrebno i unaprediti pravnu sigurnost kako bi se popravili ekonomski uslovi.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Graciela

A jel gospodin Han objasnio da ako imamo to zajednicko trziste onda gubimo povlasceni polaozaj prema Rusiji? Sta mislite zasto Zastava ne izvozi svoje proizvode u Rusiju? Nisu oni glupi...znaju da se ovde samo sklapaju automobili, a da je sve proizvedeno...tamo negde.

3 0

kgb sou

Ovom se na faci vidi da je najobicniji isprazni pozer.

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo