Tužilaštvo: Mandić i Knežević vrbovali ljude za nasilje

Tužilaštvo: Mandić i Knežević vrbovali ljude za nasilje Izvor: REUTERS/Stevo Vasiljević

Crnogorsko specijalno tužilaštvo osumnjičilo je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića da su deo kriminalne grupe, koja je u oktobru prošle godine navodno pripremala nasilan upad u Skupštinu, preuzimanje vlasti i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Prema naredbi tužilaštva o proširenju istrage, čije izvode prenosi podgorička štampa, Mandić i Knežević su početkom prošle godine postali članovi kriminalne organizacije koju su na teritoriji Crne Gore, Rusije i Srbije oformila dvojica ruskih državljana, tajnih agenata Eduard Širokov i Vladimir Popov. 

Tužilaštvo sumnja da su Mandić i Knežević lično ili posredno vrbovali članove kriminalne ;grupe koja je navodno planirala zauzimanje Skupštine.

Ponavlja se da je svaki član grupe imao unapred određen zadatak i ulogu i da su čelnici DF-a, između ostalih, prihvatili plan Rusa koji je podrazumevao i "ubistvo najviših predstavnika Crne Gore".

Čelnici Fronta su negirali bilo kakvu umešanost u navodni pokušaj terorizma. 

Mandić i Knežević su, prema navodima "Vijesti", u pismu specijalnom tužiocu Milivoju Katniću naveli da u spisima predmeta koji su im dostavljeni, nema dokaza protiv njih i tražili od tužioca da ih obavesti da li u spisima ima "još bilo kakavih dokaza", koji se odnose na čelnike Fronta kako bi izvršili uvid u njih. 

Pod istragom je 25 osoba iz Srbije, Crne Gore i Rusije. Za organizatore su označena dvojica ruskih agenata Eduard Šišmakov i Vladimir Popov. 

Rusija negira bile kakvu umešanost u navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori, na dan prošlogodišnjih, parlamentarnih izbora, dok crnogorska vlast od početka tvrdi da je deo državnih struktura umešan u osujećeni plan. 

Pred tužiocem će se u ponedeljak 20. marta naći srpski državljanin Aleksandar Sinđelić, svedok saradnik crnogorskog tužilaštva. On će svedočiti o ulozi ruskih obaveštajaca u neuspelom planu.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

mujcinovic salih

CG-sko tuzilastvo treba da raspise poternicu za ruskim spijunima...vojvodi i "saradnicima" oduzeti pasose da ne pobegnu u rusiju...vojvoda kaze da nije kriv...nisam cuo nekoga ko je optuzen za bilo sta da je priznao da je kriv?

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo