Zatvori

Slovenija smanjuje brzinu na autoputevima blizu gradova

Slovenija smanjuje brzinu na autoputevima blizu gradova Izvor: Freeimages/leovdworp
Ilustracija, arhiva

Ograničenje brzine na autoputevima u blizini većih gradova u Sloveniji od sledeće godine biće smanjeno na 110 kilometara na sat kako bi se smanjili negativni ekološki uticaji, posebno visoke koncentracije čestica prašine.

Slovenačka Agencija za životnu sredinu utvrdila je da smanjenje brzine motornih vozila sa 130 na 110 kilometara na sat smanjuje ispuštanje čestica prašine koje sadrže teške metale za 20 odsto, a dodatno na 90 kilometara na sat čak za 40 odsto.

Neki veći gradovi poput Ljubljane, koji u zimskom razdoblju često imaju natprosečne koncentracije tih čestica, već lokalno primenjuju slične mere.

Slovenački mediji prenose da će se ograničenje brzine primenjivati već od zime ove godine u Ljubljani, Mariboru, Kranju i Celju.

Studija Agencije za životnu sredinu nije pokazala da će ograničenja brzine delovati i na uštedu goriva, smanjenje buke i manju emisiju izduvnih gasova, a veruje se da se protočnost saobraćaja zbog toga neće bitno pogoršati.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Rhoi

U Holadiji je na svim autoputevima 110km/h i teraj.

9 2

Zemunn

U stvari, ovo i nije tako lose. Ako ogranice brzinu na 90, niko nece kupovati vinjetu i svi ce voziti obicnim putevima. Onda mogu i da preoru autoputeve i da poseju jecam i hmelj.

30 1

Zemunn

A najnovija istrazivanja su pokazala da je emisija stetnih gasova 100% manja, ako je brzina ogranicena na 0 km/h!

25 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo