Zatvori

Grabar Kitarović: Tražićemo dogradnju Dejtona

Grabar Kitarović: Tražićemo dogradnju Dejtona Izvor: Tanjug/Hina

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavila je danas u Neumu da će Hrvatska pojačati diplomatske napore kako bi se dogradio Dejtonski mirovni sporazum i sprečili spoljni uticaji u Bosni i Hercegovini i okruženju.

"Snažno ćemo diplomatski delovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Dejtonskog sporazuma, obezbeđenja stabilnosti Bosne i Hercegovine i susedstva i sprečavanja spoljnih uticaja", rekla je Grabar Kitarović na naučnoj konferenciji u Neumu.

Predsednica Hrvatske je ocenila da je "puzajućim izmenama" Dejtonskog sporazuma i odlukama visokih međunarodnih predstavnika "ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hecegovini".

"U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika u Predsedništvo države. BiH je izložena novim izazovima, posebno međunarodnog terorizma i preteće migrantske krize. Raste broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka prognanika i izbeglica, a u Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata", istakla je Grabar Kitarović.

Dodaje da međunarodna zajednica pasivno posmatra te pojave.

"One uz jačanje separatističkih težnji snažno utiču na ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ne smemo zatvarati oči pred tim činjenicama", istakla je predsednica Hrvatske.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović istakao je da Hrvati u BiH najsnažnije zagovaraju približavanje Evropskoj uniji i NATO. Ocenio je da su Bošnjaci i Srbi zadovoljni sadašnjim stanjem i činiće sve da uspore taj put za pet do deset godina, kako bi rešili problem Hrvata kojima bi bila namenjena sudbina nestanka.

"To neće ići tako", kazao je Čović.

U Neumu je danas počela dvodnevna konferencija koja je podeljena u tri panela - o istoriji, kulturi, jeziku i obrazovanju Hrvata, evropskom putu BiH i o ustavnoj i institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Viki

Znaci Srbi I Bosnjaci su zadovoljni sadasnjim stanjem. Hvala bogu da je neko na Balkanu zadovoljan.

34 3

realan

Ha? Dodik stalno kuka o krsenju Daytona.

15 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo