Prodaja kola u Evropi prošlog meseca porasla za preko milion

Prodaja kola u Evropi prošlog meseca porasla za preko milion Izvor: REUTERS/Fabian Bimmer

Prodaja automobila u Evropi porasla je u proteklom mesecu za preko milion vozila, što je oko dva posto više nego u januaru, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA).

Broj prodatih automobila u februaru približio se nivou iz 2008. godine, neposredno pre velike ekonomske krize koja je znatno uticala na autoindustriju.

Prema podacima ACEA, Francuska, Nemačka i Velika Britanija, najveća evropska tržišta za prodaju automobila, beleže blagi pad potražnje.

Povećanje potražnje za automobilima od 6,2 posto zabeleženo je u Italiji, dok je u Španiji potražnja porasla za 0,2 posto.

Prodaja je opala za tri posto u francuskoj PSA grupi, koja proizvodi automobile marki "pežo" (Peugeot), "citroen" (Citroen) i DS, od kada je kupila evropskog proizvođača automobila Opel.

Pad prodaje od skoro sedam posto zabeležio je i gigant nemačke autoindustrije Folksvagen, koji se oporavlja od skandala sa lažiranim podacima o izduvnim gasovima.

Potražnja za automobilima Fijat Krajslera porasla je za osam posto.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Đinđić

Po Vučiću mi smo bolji i od EU, samo neznam koji to Srbin može da kupi novo auto, osim da ga dobije na lutriji "uzmi račun" i "ogrebotina blago tebi".

7 0

n42

Kvarimo im prosek. A da, mi nismo evropa

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo