Sastanak donatora u Sarajevu o finansijskoj podršci Balkanu

Sastanak donatora u Sarajevu o finansijskoj podršci Balkanu Izvor: N1

Koordinacioni sastanak donatora na zapadnom Balkanu počeo je u Sarajevu u organizaciji Sekretarijata Saveta za regionalnu saradnju (RCC), a učesnici bi trebalo da bolje usklade razvojne principe vlada iz regiona i sektorske prioritete donatora sa prioritetima utvrđenim u strategiji Jugoistočna Evropa 2020.

Cilj skupa je i da se omogući da region ostvari najviše koristi od raspoloživih finansijskih sredstava, saopštio je RCC.

"Pozvali smo sve one koji u regionu finansijski intervenišu na bilo koji način, bilo u ime vlada ili agencija, da se zajedno sa predstavnicima vlada regiona utvrdi gde je i koja vrsta podrške je potrebna", rekao je generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović.

Prema njegovim rečima, reč je o sastanku donatora i predstavnika vlada regiona, kako bi se razgovaralo o tome gde su i za koje oblasti sredstva potrebna.

Svilanović je naveo da je juče održan Programski odbor RCC-a, na kojem su učestvovali predstavici nacionalnih kancelarija za približavanje Evropskoj uniji, na kojem je usvojen programski dokument, tako da je jasno utvrđeno koja sredstva i za koje namene treba da se povuku iz sredstava IPA fondova za region.

On je rekao da će premijeri zemalja regiona danas u Sarajevu razgovarati o regionalnoj saradnji, a da je već postignut dogovor da ekonomski savetnici premijera, zajedno sa RCC-om, pripreme dokument za konferenciju u Trstu, koja treba da se održi u julu ove godine, kao višegodišnji plan rada, sa preciznim datumima, u kojoj oblasti i kada će se postići određena vrsta integracije.

"Sve to će se raditi u kontekstu nacionalnog ekonomskog razvoja i u kontekstu pridruživanja svake zemlje regiona EU", kazao je generalni sekretar RCC-a.

U Trstu, 12. jula, u okviru Berlinskog procesa biće održan novi samit lidera Zapadnog Balkana na kojem učestvuju premijeri i ministri spoljnih poslova i ekonomije.

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović rekao je da će današnji donatorski skup biti iskorišćen kako bi se sagledala saradnja zemalja regiona sa donatorima, zajedno sa regionalnim razvojnim organizacijama i inicijativama, a novac od donatora usmeravao na ono što su stvarne potrebe regiona i zemalja pojedinačno.

On je izrazio nadu da će na skupu u Trstu biti potpisan Sporazum o transportnoj zajednici, koji bi građanima regiona obezbedio brže i bolje povezivanje i putovanja. Pejović je najavio da će se razgovarati i o smanjenju naknada za roming u regionu, kao i o kreiranju novih radnih mesta i zapošljavanju, pitanju mladih i ostalim ekonomskim pitanjima.

Prema najavama organizatora, natrećem koordinacionom sastanku biće reči i o potrebama i prioritetima regiona sa osvrtom na zahteve i dostignuća u oblasti održivog ekonomskog razvoja, reformu javne uprave, vladavinu prava i slobodu izražavanja, kao i trenutne bezbednosne izazove.

Na sastanku će biti razmotrena i baza podataka o donatorskoj pomoći u jugoistočnoj Evropi (SEEDAD) Saveta za regionalnu saradnju, koja je nedavno puštena u rad i koja predstavlja onlajn platformu za donatore i korisnike pomoći za usklađivanje budućih aktivnosti.

Učesnicima, među kojima su glavni donatori aktivni na Zapadnom Balkanu, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, vlada zemalja Zapadnog Balkana i organizacija civilnog društva, na početku sastanka obratili su se generalni sekretar RCC Goran Svilanović i direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera.

Panel posvećen ekonomskom razvoju vodiće ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, dok će među panelistima biti ministar rada i socijalne zaštite Kosova Arban Abraši, ministarka za inovacije i javnu upravu Albanije Milena Harito i šef Odeljenja Evropske investicione banke za kreditiranje za područje Slovenije, Hrvatske i Zapadnog Balkana Mateo Rivelini.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo