Senatori tvrde da su SAD uticale na izbore u Makedoniji

Senatori tvrde da su SAD uticale na izbore u Makedoniji Izvor: REUTERS/Jason Reed

Grupa senatora iz Republikanske partije uputila je pismo državnom sekretaru Reksu Tilersonu sa molbom da istraži pokušaje administracije predsednika Baraka Obame da se umeša u izbore u nekim državama Evrope, Afrike i Latinske Amerike, kroz finansiranje političkih partija.

U dokumentu se navodi da je bilo pokušaja da se sredstvima američkih državnih obveznika utiče na izbore u Makedoniji, Albaniji, kao i u nizu zemalja Afrike i Latinske Amerike.

Finansijska pomoć obezbeđivana je preko Stejt departmenta i agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID), a predavana je posredstvom fonda "Otvoreno društvo“ Džordža Soroša, navodi se u pismu.

"Ovakve vrste političkog favorizovanja po čitavom svetu su nedopustive i dovode u pitanje naše bilateralne odnose“, smatraju senatori.

U vezi s tim, senatori mole da se "odmah počne istraga“ zbog kontraproduktivnog trošenja novca američkih poreskih obveznika, kao i da se revidiraju odgovarajući programi SAD.

Pismo grupe američkih senatora prenosimo u celosti:

Izvor: N1

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Drugar

Sramota...

8 2

Serjoža

Demokratija, pa svako moze da pita na šta se troše novci poreskih obveznika. Zamislite npr. da neki član Saveta Federacije Rusije pita koliko novca je Putin potrošio na izbore u Srbiji ili Crnoj Gori.

18 5

Tex

Wow progledao sam :D Pa siguran sam da 99% amerikanaca zna za ove stvari vec decenijama :D

14 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo