Makedonci opet na ulicama, na protestima 150.000 ljudi

Makedonci opet na ulicama, na protestima 150.000 ljudi Izvor: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Pristalice Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" nastavili su i večeras proteste u Skoplju i još tridesetak gradova protiv platforme albanskih političkih partija koja, kako smatraju, ugrožava unitarni karakter države.

Jedan od organizatora protesta Bogdan Ilievski rekao je da se večeras širom Makedonije na protestima okupilo više od 150.000 građana. Građanima u Skoplju pridružile su se i kamiondžije, a svi zajedno izrazili su spremnost da istraju u naporima za očuvanje unitarnosti države i odbrane Ustava Makedonije. 

Na nekoliko lokacija u Skoplju izlijepljeni su plakati sa fotografijama poslanika opozicionog SDSM-a Steve Pendarevskog, Pavla Bogoevskog i Ivana Tufegdžića, koji simbolizuju poternice. Na plakatima se navodi da su poslanici SDSM-a izdajnici, jer su prihvatili ozvaničenje albanskog kao drugog službenog jezika, dvojezične novčanice, te redefinisanje države.

Danas je objavljen i podatak da su poslanici makedonskog Sobranja u poslednja dva meseca primili plate u ukupnom iznosu od 320.000 evra, iako nisu imali nijedan radni dan nakon verifikacije mandata. Najmanja poslanička plata, bez učešća na sednicama, iznosi 1.335 evra i tri puta je veća od prosečne plate u Makedoniji.

Protesti u Skoplju počeli su nakon što je lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio SDSM i njihovog lidera Zorana Zaeva da zajedno sa albanskim političkim partijama pripremaju redefinisanje Makedonije i pozvao građane da se uključe u odbrani države. 

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine. 

Kriza je intenzivirana krajem prošle godine, nakon održavanja novih vanrednih parlametnarnih izbora. Tri meseca posle ovih izbora, još nije izabran predsednik Sobranja i formirana Vlada.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hajrudin

10% Makedonaca na ulicama...

20 6

ivan

pa da li ste priznali teroristicku drzavu Kosovo i da li ste pomagali NATOu da osnuje istu,uradite sada to isto i u vasoj drzavi.

81 16

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo