Odloženo suđenje svešteniku zbog veličanja NDH

Odloženo suđenje svešteniku zbog veličanja NDH Izvor: Wikipedia
Split

Sveštenik Luka Prcela, kojem je u sredu u splitskom Sudu za prekršaje počelo suđenje zbog negiranja zločinačkog karaktera Nezavisne Države Hrvatske, nije se pojavio u sudnici, pa je rasprava odgođena za 26. april.

Sudija Jasenka Pavlović pojasnila je da Prcela nije došao jer je već ranije dostavio svoju pisanu odbranu, pa nije ni bio obavezan da se pojavi na raspravi.

Na suđenje, zbog opravdanog razloga, nije došla novinarka Nataša Škaričić, koja je Luku Prcelu prijavila Opštinskom tužilaštvu nakon što je prošle godine tokom mise koju je prenosila Hrvatska radio-televizija negirao zločinački karakter NDH.

Ni druga dva svedoka nisu se pojavila na suđenju - Anita Kargotić, koja nije preuzela sudski poziv i Iris Borčić, kojoj je poziv uredno dostavljen.

Prcela je optužen da je u maju 2016. godine u TV prenosu rekao da Kolindi Grabar Kitarović ne može oprostiti što je izjavila da NDH nije bila nezavisna, već zločinačka, te upitao po čemu je današnja Hrvatska nezavisnija od one 1941-1945. godine, prenose hrvatski mediji.

Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, svešteniku Luki Prceli za taj prekršaj može biti izrečena novčana ili zatvorska kazna od mesec dana.

Tagovi: NDH

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

3oka

Sveštenik, koji ne može da oprosti? Dobro je, što je sudija došao.

10 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo