Naučnici potvrdili da je Vitamin C efikasan protiv karcinoma

Naučnici potvrdili da je Vitamin C efikasan protiv karcinoma Izvor: Shutterstock

Poslednje naučno istraživanje pokazalo je da vitamin C ima specifično dejstvo na matične ćelije karcinoma i da može da dovede do uništavanja kancerogenog tkiva.

Časopis “Oncotarget“ objavio je rezultate istraživanja koje su sproveli naučnici sa Salford univerziteta u Mančesteru i došli do saznanja da vitamin C i do deset puta efikasnije deluje u borbi protiv ćelija karcinoma od leka 2-DG koji je u probnoj primeni.

Naučnici su testirali uticaj tri prirodne supstance (caffeic acid phenyl ester (CAPE), silibinin i ascorbic acid), tri eksperimentalna leka (actinonin, FK866 I 2-DG), i jedan klinički lek (stiripentol) na razvoj ćelija i tkiva karcinoma.

Ovo je prvo naučno istraživanje koje je otkrilo da vitamin C (ascorbic acid) može biti korišćen u uništavanju ćelija karcinoma.

“Analizirali smo efekat niza prirodnih supstanci na matične ćelije karcinoma, uključujući silibinin iz mlečnih namirnica i neke sastojke iz derivata pčelinjeg meda, ali daleko najbolje rezultate postiže vitamin C. To je jeftini, prirodni, neškodljivi i lako dostupni resurs koji bi mogao postati važno oružje u borbi protiv opakih karcinoma“, rekao je Majkl P. Lisanti.

Istraživanje je pokazalo i veliki potencijal eksperimentalnog leka FK866 i antibiotika actinonina.

Nobelovac Linus Pauling je ranije otkrio da vitamin C može biti korišćen u lečenju karcinoma, a terapija tim vitaminom je za 25 odsto smanjila smrtnost karcinoma dojke kod pacijentkinja u Japanu. Međutim, poslednje istraživanje britanskih stručnjaka je otkrilo konkretno da vitamin C sprečava energetske procese unutar ćelijske mitohondrije karcinoma.

“Ovo je još jedan dokaz da vitamin C i druge netoksične supstance mogu imati ulogu u borbi protiv karcinoma. Rezultati su obećavajući“, rekla je Gloria Bonučelli, vođa istraživačkog tima sa Salford univerziteta.

Tagovi: karcinom , rak , Vitamin C

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Beskućnik

A gde su vladari iz senke koji hoće da smanje svetsku populaciju na pola milijarde i svim sredstvima se trude da do toga dođe.

15 6

AleksandarVojvođanin

Održavati izbalansiranu kiselost organizma(Ph) tako što će se unositi i namirnice koje su bazne. Uglavnom, sve što konzumiramo stvara kiselost organizma, tako da je neophodno izjednačiti Ph vrednost nekom bazom(najjednostavnije je koristiti sodu bikarbonu) Ima više razloga za to, kao i naučnih studija, koje se upravo bave tom tematikom! A C vitamin je, bez svake sumnje, vitamin bogova, pored vitamina D, E, A.

30 14

laza

rajko, rajko, moj srbine...da kuvana i industrijska hrana zakiseljuju organizam to već znaju i ponavljači medicinske škole. ono što može da stvori ravnotežu je isključivo bazna hrana a to su prirodne i nekuvane namirnice koje nam je priroda dala

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo