Naučnici potvrdili da je Vitamin C efikasan protiv karcinoma

Naučnici potvrdili da je Vitamin C efikasan protiv karcinoma Izvor: Shutterstock

Poslednje naučno istraživanje pokazalo je da vitamin C ima specifično dejstvo na matične ćelije karcinoma i da može da dovede do uništavanja kancerogenog tkiva.

Časopis “Oncotarget“ objavio je rezultate istraživanja koje su sproveli naučnici sa Salford univerziteta u Mančesteru i došli do saznanja da vitamin C i do deset puta efikasnije deluje u borbi protiv ćelija karcinoma od leka 2-DG koji je u probnoj primeni.

Naučnici su testirali uticaj tri prirodne supstance (caffeic acid phenyl ester (CAPE), silibinin i ascorbic acid), tri eksperimentalna leka (actinonin, FK866 I 2-DG), i jedan klinički lek (stiripentol) na razvoj ćelija i tkiva karcinoma.

Ovo je prvo naučno istraživanje koje je otkrilo da vitamin C (ascorbic acid) može biti korišćen u uništavanju ćelija karcinoma.

“Analizirali smo efekat niza prirodnih supstanci na matične ćelije karcinoma, uključujući silibinin iz mlečnih namirnica i neke sastojke iz derivata pčelinjeg meda, ali daleko najbolje rezultate postiže vitamin C. To je jeftini, prirodni, neškodljivi i lako dostupni resurs koji bi mogao postati važno oružje u borbi protiv opakih karcinoma“, rekao je Majkl P. Lisanti.

Istraživanje je pokazalo i veliki potencijal eksperimentalnog leka FK866 i antibiotika actinonina.

Nobelovac Linus Pauling je ranije otkrio da vitamin C može biti korišćen u lečenju karcinoma, a terapija tim vitaminom je za 25 odsto smanjila smrtnost karcinoma dojke kod pacijentkinja u Japanu. Međutim, poslednje istraživanje britanskih stručnjaka je otkrilo konkretno da vitamin C sprečava energetske procese unutar ćelijske mitohondrije karcinoma.

“Ovo je još jedan dokaz da vitamin C i druge netoksične supstance mogu imati ulogu u borbi protiv karcinoma. Rezultati su obećavajući“, rekla je Gloria Bonučelli, vođa istraživačkog tima sa Salford univerziteta.

Tagovi: karcinom , rak , Vitamin C

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Beskućnik

A gde su vladari iz senke koji hoće da smanje svetsku populaciju na pola milijarde i svim sredstvima se trude da do toga dođe.

15 6

AleksandarVojvođanin

Održavati izbalansiranu kiselost organizma(Ph) tako što će se unositi i namirnice koje su bazne. Uglavnom, sve što konzumiramo stvara kiselost organizma, tako da je neophodno izjednačiti Ph vrednost nekom bazom(najjednostavnije je koristiti sodu bikarbonu) Ima više razloga za to, kao i naučnih studija, koje se upravo bave tom tematikom! A C vitamin je, bez svake sumnje, vitamin bogova, pored vitamina D, E, A.

30 14

Rajko

Aleksandre, Aleksandre, moj Vojvođanine! Pa nije ljudsko telo kofa vode da se promeša i podesi pH! "Kiselost organizma" je glupost koju su lansirli šarlatani po zdravim hranama. Ne postoji jedna kiselost, nego svako tkivo ima svoju. Da nije tako, zapitajte se šta bi se deslio kad bi se izjednačila kiselost kostiju i želuca. Da li vam se više sviđa da imate kisele kosti ili bazni želudac?

43 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo