Senatori SAD-a za preispitivanje trošenja novca i na Balkanu

Senatori SAD-a za preispitivanje trošenja novca i na Balkanu Izvor: REUTERS/Jason Reed

Grupa američkih republikanskih senatora pozvala je državnog sekretara Reksa Tilersona da odmah pokrene istragu o načinu na koji Stejt department i agencija USAID troše novac u inostranstvu pružajući podršku lijevo orijentisanim snagama u suverenim zemljama.

U pismu šest senatora navodi se da je jedna od grupa koje primaju državni novac Fond za otvoreno društvo, na čijem je čelu Džordž Soros. Senatori napominju da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da se odmah mora zaustaviti.

Republikanski senatori Majkl Li, Džejms Inhof, Tim Tils, Dejvid Perdju, Ted Kruz i Bil Kasidi ukazuju na nestabilnu političku situaciju u Makedoniji i navode da je u poslednjih nekoliko meseci poslato više pisama američkom ambasadoru u toj zemlji sa zahtevom da objasni svoju ulogu u distribuciji američke pomoći i uticaju na oblikovanje medijskog okruženja i građanskog društva. "Odgovori na ova pisma nisu umanjili našu brigu", naveli su senatori.

Republikanski sentori su ocenili da ovaj problem "nije ograničen samo na Makedoniju, nego da postoji obrazac uznemirujućih aktivnosti u ovom nemirnom regionu".

U tekstu se dodaje da su "ugledni lideri iz Albanije objavili slične tvrdnje o američkim diplomatama i organizacijama koje podržava Soros, koji se zalažu za određene političke ishode u njihovoj zemlji".

Oni su naglasili da američku pomoć treba davati za promovisanje političke agende samo ako je ona u bezbednosnom ili ekonomskom interesu SAD, a da čak i tada treba biti oprezan.

Potpisnici pisma su napomenuli da se čini da je ovakvo ponašanje postalo uobičajeno za američke ambasade, humanitarne misije i diplomatska predstavništva širom svijeta i da strani lideri u Vašingtonu ukazuju na to da se novac američkih poreskih obveznika troši na kontraproduktivan način.

Senatori su rekli da su slične primjedbe čuli i iz zemalja Latinske Amerike i Afrike.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo