Zatvori

Petrov: Hrvatska neće spašavati Ivicu Todorića

Petrov: Hrvatska neće spašavati Ivicu Todorića Izvor: N1

Predsednik hrvatskog parlamenta Božo Petrov komentarisao je situaciju u Agrokoru.

"Ivici Todoriću su dosadašnji političari dali priliku da izraste na ovoliki nivo. Niko osim njega nije odgovoran za stanje u Agrokoru, zato očekujemo od njega da povuče racionalne poteze, Vlada HDZ-a i Mosta neće se ponašati poput dosadašnjih vlada, država ga neće spašavati, ali će braniti privredni sistem i interese Republike Hrvatske. Agrokor po broju kompanija jeste strateška kompanija za hrvatsku privredu. Oba partnera u Vladi biće zajednički spremna da deluju ukoliko dođe do potrebe", rekao je Petrov.

Predsednik Mosta je na tajnom sastanku u Vladi, komentarišući probleme oko Agrokora, izneo ideju da mogući krah i preuzimanje Agrokora spreči sama država, i to nacionalizacijom ili pokušajem otkupa.

Sastanak u Vladi održan je nakon dramatičnih konsultacija u samom vrhu HDZ-a tokom kojih su donete dve važne političke odluka. Prva da država svojim javnim finansijama ne može spašavati Agrokor, a druga, da Ivica Todorić mora otići sa čela kompanije jer stvari izmiču kontroli, i koncernu preti krah zbog prezaduženosti i odluke poverioca da naplate svoje dugove.

Nakon što je početkom januara snizio rejting Agrokoru s B2 na B3, a verovatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, Moody's je u februaru izglede za taj rejting snizio na negativne.

Moody's trenutno procjenjuje da će Agrokorov bruto dug krajem 2017. dostići šest puta veću vrednost od EBITDA, a krajem 2018. godine 6,8 puta, uključujući PIK-ove. Te procene temelje se na pretpostavci da će Agrokor zaustaviti eroziju svoje EBITDA, koja je u prvih devet meseci 2016. godine pala 9,6 posto, na 3,02 milijarde kuna (400 milijuna evra).

Tagovi: Agrokor

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gradjanin

Bravo Ekone. Kolika je EBITDA kod cuvenog tajkuna MK GROUP ?

4 0

Ajnštajn

Ako neko razume zadnji pasus neka objesni nama koji ne razumemo :-)

40 2

Ekon

to ti je operativni profit, tj. ono sto kompanija zaradi u toku godine a pre nego sto plati poreze, depresijaciju, amortizaciju i kamate (Ebitda je od earnings before interest, taxes, depreciation and amortization).

44 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo