Papa Franja će odugovlačiti kanonizaciju Alojzija Stepinca?

Papa Franja će odugovlačiti kanonizaciju Alojzija Stepinca? Izvor: REUTERS/Ettore Ferrari

Prema pisanju lista Globus, papa Franja će odugovlačiti proces kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Istu priču prenose i srpske Večernje novosti.

"Ja mislim da ovaj papa neće preseći, on će to odugovlačiti. Preuzeo je na sebe dosta riskantan potez, stvari su se jako zaoštrile, i sad, što god odluči, izazvaće đavola. Mislim da je on sve više svestan toga. Ako proceni da bi moglo doći do još većih sukoba između dvu crkve, neće se usuditi da odluči da ili ne. On jest hrabar u mnogo čemu, ali ovo bi sad bila više politička, nego crkvena hrabrost. Mene bi prijatno iznenadilo kad bi doneo odluku, ovakvu ili onakvu. U svakom slučaju, nepredvidljiv je, ima svoj stil", kazao je insajder iz vatikanskih redova Globusu, a prenosi Jutarnji list.

I bivši ambasador SFRJ u Vatikanu Ivica Maštruko, izneo je svoju prognozu.

"Papi nije stalo da izaziva dalje konfrontacije, on će verovatno odložiti Stepinčevu kanonizaciju. A što se Mešovite komisije tiče, tu zajedničkih stavova neće biti, osim što će se obe strane usaglasiti oko ocene neprihvatljivih postupaka vlasti u izricanju presude Stepincu 1946. I jedni i drugi ostaće usidreni na svojim pozicijama", rekao je Maštruko.

I bivši ambasador Hrvatske u vatikanu Filip Vučak otkriva da je u oktobru 2015. upoznao papu Franju s reakcijama u Hrvatskoj na zastoj u kanonizaciji kardinala Stepinca, kao i s mogućom zloupotrebom njegove velikodušnosti oko osnivanja Mešovite komisije ali i upozorio ga da bi moglo doći do pogoršanja, a ne poboljšanja, između katolika i pravoslavaca, kao i između Hrvatske i Srbije, piše Jutarnji list.

Novosti: Kanonizacija neće skoro

Novosti takođe navode da papa Franja neće skoro proglasiti Stepinca za svetitelja Rimokatoličke crkve.

Na takav papin stav, navode Novosti, ključno su uticali  najnoviji rezultati Mešovite komisije Hrvatske biskuspke konferencije i Srpske pravoslavne crkve, kao i do sada nepoznati dokumenti koji otrkivaju aktivnosti kardinala Stepinca 1941. godine.

Novosti prenose da je papi neobično stalo do toga da održi dobre odnose sa SPC i da neće uraditi ništa što bi moglo dugoročno da ih ugrozi.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo