Facezam - aplikacija za prepoznavnaje lica stranaca

Facezam - aplikacija za prepoznavnaje lica stranaca Izvor: Pixabay

Facezam je nova aplikacija, koja služi prepoznavanju lica, a trebalo bi da bude dostupna ovog meseca. Facebook se protivi njenom lansiranju, tvrdeći da ona krši pravila privatnosti koja je ta mreža postavila.

Britanski preduzetnik Džek Kenjon tvrdi da uz pomoć ove aplikacije za desetak sekundi možete identifikovati potpunog stranca, ukoliko ga fotografišete. Garantuje tačnost od 70 posto, jer može skenira milijarde fotografija u sekundi i fotografiju koju ste upravo snimili poveže s profilom na Facebooku.

Točnost se spušta na 55 odsto, ukoliko osoba koju se pokušava da identifikuje u trenutku fotografisanja nosi sunčane naočari, kosu preko lica ili šešir na glavi i ako lice nije poželjno pozicionirano na fotografiji, već ga ona prikazuje iz nekog ugla.

"Korisnici će moći da identifikuju nekoga u roku od nekoliko sekundi, što znači da privatnost više neće postojati u javnom društvu", rekao je Džek Kenjon za britanski Telegraph, dodajući da bi Facezam mogao označiti kraj anonimnih društava.

Tvrdi da ne postoji način da se Facebook korisnici zaštite od ove aplikacije i navodi da veruje da će ona delovati na smanjenje kriminala.

Facebook, pak, tvrdi da ova aplikacija krši njihovu politiku o privatnosti i da će možda dovesti u pitanje njezin izlazak.

"Ova aktivnost krši naše uslove i mi smo uspostavili kontakt s osobama koje je razvijaju, kako bi bili sigurni da ih njihova aplikacija poštuje", poručeno je iz Facebooka.

Međutim, Kenjon se ne slaže i tvrdi da su već razmatrali tu mogućnost i da aplikacija neće kršiti uslove privatnosti.

Facebook i Instagram su objavili da će doneti nova pravila, kojim se developerima zabranjuje da koriste objave njihovih korisnika za špijuniranje.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Punisher

U pitanju je sala/prevara. Ova aplikacija nikad nije postojala niti se (za sada) planira. Kao da ste preneli Njuznet.

0 0

Kujsibrepati

U Australiji slicna aplikacija postoji vec 2 godine I koristi je samo police, plavci udju u pab I svakom skeniraju lice I sve znaju o tebi

13 1

Shomykg

Prvo smo telefone zakljucavali sirama pa otkljucavanje prepoznavanjem lica pa otiskom prsta sad skeniranjem zenice oka. Zar neshvata narod da se skuplaju podaci o ljudima ko zna za kakve svrhe. Neka se javi neko ko je uspeo da skroz obrise svoj nalog sa FaceBook-a. I ono sto se navodno izbrise ostaje u serverima. Aj pokusajte da koristite bilo koji telefon a da vam netrazi nalog da napravite a sta se daje od podataka za pravljenje naloga. I koja crna privatnost, toga vise nema mozemo se samo lagati.

29 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo