Novo otkriće - staklene baterije, bezbedne i jeftinije

Novo otkriće - staklene baterije, bezbedne i jeftinije  Izvor: Pixabay

Izumitelj litijum-jonskih baterija, 94-godišnji Džon Gudenaf došao je do novog važnog otrkića - staklenih baterija koje mogu znatno poboljšati problem skladištenja eletrične energije.

Novi Gudenafov izum privukao je pažnju giganata u tehnološkom sektoru, prenosi danas Blumberg.

Erik Šmit, direktor Alfabeta u okviru kojeg je Gugl, naveo je na Tviteru da je Gudenaf razvio prve baterijske ćelije koje su potpuno u čvrstom stanju.

Gudenaf tvrdi da staklene baterije imaju tri puta veću energetsku gustinu od litijum-jonskih baterija.

Nova i moćnija generacija baterija se može napraviti samo od stakla, navodi se u tekstu Gudenafa i njegovog tima. One mogu skladištiti i prenositi energiju na temperaturama nižim nego litijum-jonske baterije, a mogu se napraviti od natrijuma kojeg na Zemlji ima u izobilju, navodi Blumberg.

Gudenaf i njegov tim su naveli da su "bezbedne i jeftine potpuno čvrste ćelije, s velikim kapacitetima koje imaju s obzirom na veliku energetsku gustinu i s dugačkim životnim ciklusima pogodne za napajanje električnih vozila ili za skladištenje električne struje iz energije vetra ili Sunca".

Istraživači rade na nekoliko patenata i traže partnere među proizvođačima barterija, mada stručnjaci kažu da je dug put od laboratorije do fabrike.

Za Gudenafove litijum-jonske baterije je bilo potrebno 11 godina za početak komercijalnog korišćenja 1991. godine.

"Verujemo da naše otrkiće rešava mnoge probleme inherentne današnjim baterijama", naveo je Gudenaf u saopštenju.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Поб

Први калкуратор "Теxas Instruments" се појавио 1970 године у СФРЈ, а НАСА је његов чип имала 20 година пре. Може се са сигурношћу сматрати, да Наса има супер батерије сада, које ће постати комерцијалне за неко извесно време, које ће трајати много дуже, него данас познате.

8 5

Dok Holidej

Za Li-Ion baterije je bio dug put od patenata do upotrebe jer potrebe nisu bile velike. Mobilni telefoni su bili cigle koji su ok radili i sa dotadašnjim baterijama, električna vozila su i dalje bili eksperimenti koji su se povremeno pojavljivali na sajmovima. Danas se smartfonovi prodaju u količinama od oko milijardu i po godišnje, a najveća boljka su im upravo baterije, a električna vozila su sve zastupljenija. Mislim da će interesovanje biti veliko i da će period do komercijalne upotrebe biti daleko kraći.

27 1

crni domino

Savrseno! Revolucionarno! Litijumske baterije su tri puta jace od Olovnih akumulatora i desetak puta lakse, a staklene baterije TRI puta jace od Litijumskih i POTPUNO CVRSTE!!!! Ljudi, ovo je revolucija! Pa avioni ima da se prave samo sa brušles elektromotorima sa klasicnom elisom!

50 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo