Ako putujete za Uskrs, ne možete da glasate

Ako bude drugog kruga predsedničkih izbora, on će biti održan 16. aprila, na Uskrs. Za one koji planiraju uskršnje putovanje, ali i za građane koji žive u dijaspori koji za praznike dolaze u Srbiju, to znači da neće moći da glasaju u oba kruga. Jer neće moći da u dva kruga izbora glasaju na dva različita biračka mesta.

Izvor: N1

Odluka da na Uskrs i dan mogućeg drugog kruga predsedničkih izbora putuje u Prag, pre predsedničkih, stavila je Jovanu pred još jedan izbor - ili će glasati u prvom krugu u Beogradu ili u eventualnom drugom u Pragu. Na dva mesta u dva izborna kruga ne može.

"Mogu da glasam samo u drugom krugu ako ga bude, jer ću samo tada biti u Pragu, a ako se ne prijavim ostaje mi samo prvi krug. To je malo besmisleno s obzirom da će drugi krug, ako ga bude, biti za praznike kada ljudi imaju nekoliko slobodnih dana i logično je da će putovati", kaže Jovana Prusina iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Očekivano je i da će dobar deo srpske dijaspore za Uskrs putovati kući. Kada su se u ambasadi raspitivali hoće li moći da glasaju u Srbiji - dobili su jasan odgvor na osnovu instrukcija koje je ambasadama poslalo Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ne postoji mogućnost da prvi krug glasate u ambasadi, a drugi krug recimo u vašem mestu prebivališta u Srbiji. Pretpostavljam da će doći do problema jer drugi krug je predviđen za uskršnje praznike kada će većina nas putovati u Srbiju i bićemo faktički onemogućeni da glasamo u drugom krugu", objašnjava Danilo Radulj, pravnik iz Ljubljane.

Takvi su propisi, objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave. Iako član 23. Zakona o biračkom spsiku predviđa mogućnost da građani traže promenu u biračkom spisku, u ministarstvu državne uprave pojašnjavaju da nemaju nadležnost da vrše upis ili promenu podatka o mestu glasanja u inostranstvu.

"Nisam sigurna da između dva kruga neko može da promeni biračko mesto, dakle moraće da dođu na ono mesto gde su prijavljeni", izjavila je Ana Brnabić, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Isto tumačenje izbornih pravila daju i u organizaciji CRTA, koja ce posmatrati predstojeće predsedničke izbore.

"To je jedna od stvari za koje bi RIK u narednom periodu trebalo da nađe sistematičnije i bolje rešenje kako bi svi građani bez obzira na to gde se nalaze mogli da glasaju. U 21.veku smo, verujem da ćemo uskoro moći da glčasamo i elektronskim putem tako da bi jedno od rešenja moglo da se nađe i u tom pravcu" , smatra Raša Nedeljkov iz Crte.

I ministarka državne uprave veruje da bi to bilo najbolje rešenje. A da li bi postojeća pravila mogla drastično da smanje izlaznost u eventualnom drugom krugu predstojećih predsedničkih izbora?

"Mislim da ne, da ne postoji taj problem u tolikom opsegu", odgovara ministarka Brnabić.

Oni koji planiraju uskršnje praznike, moraće da odluće da li im je vaznije putovanje ili odluka o tome ko će biti predsednik Srbije u narednih 5 godina.

Komentara 45

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Saša

Ako budemo putovali ove godine, sledece necemo imati ni za hleb

1 0

Maja

Kako ga nije sramota da ljude maltretira da rade na Uskrs? Nije to samo da se glasa nego su tu i birački odbori i izborne komisije. Volela bih da tako pukne u prvom krugu da se ne pokupi nikad vise. Najveći praznik da obeleži glasanje. Ali jedno se prwsao, mi smo lud narod!

36 134

Naftasa

Pa dobro, ako vam je bitno da putujete tada umesto da ucestvujete u odlucivanju o buducnosti celog naroda i nase dece, onda nema veze. Okacite slike sa putovanja da ih lajkujemo i sve kul. Svako bira prioritete. Nemojte da se zalite kad bas vi postanete zrtva ovakve vladavine.

31 135

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo