Zatvori

Sindikati: Selektivno povećanje zarada - kap koja je prelila

Ima li u Srbiji socijalne pravde - pitaju se zaposleni u Pošti, EPS-u, Telekomu i drugim javnim preduzećima nad čijim glavama vise restrukturiranje, reforme ili...

Izvor: N1

"Privatizacija nam je stalno nad glavom. Već patimo od te bolesti", kaže jedna radnica Telekoma.

Najbrojniji među demonstrantima bili su radnici Pošte Srbije jer, kažu, 70 odsto njihovih zaposlenih ima plate manje od republičkog proseka.

"Male plate, uniforme nemamo, radnika nemamo, nemamo ništa! Veću socijalu imaju pojedini nego mi plate", kaže jedan radni Pošte.

Nezadovoljni radnici traže "skidanje javnih preduzeća sa stuba srama" i ukidanje, kako kažu, neustavnog zakona o smanjenju zarada i zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

"Naš problem je što su javna preduzeća čas u javnom sektoru, čas nisu u javnom sektoru. Kada im treba uskratiti neka prava onda smo uvršteni u to, a kada ne, onda imamo neku drugu situaciju", navodi Slavko Topalov, potpredsednik sindikata PTT Srbija.

"Kap koja je prelila čašu je selektivno povećanje zarada koje se desilo na početku godine, a gde nisu svi bili obuhvaćeni", priča Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije i dodaje: "Mi smo došli do zida, ne možemo nazad, možemo samo napred. Zato tražimo od Vlade da pokrene socijalni dijalog na svim nivoima".

Dok je većina zahteva upućena Vladi, jedan se posebno odnosi na Ministarstvo rada.

"Insistiramo na tome da se, bez obzira na deset godina dokazane reprezentativnosti Konfederacije, ne priznaje nam se članstvo u Socioekonomskom savetu i nama je u interesu da se to ostvari konačno", navodi Branko Gojković, predsednik sindikalne organizacije "Centar" iz EPS-a.

Reakcije nadležnih su izostale. A na pitanje zašto protest pred izbore, iz sindikata kažu da im je pregovaračka pozicija otežana zbog čestih izbora, ali i da su protest najavili pre nego što su poslednji izbori i raspisani.

"Ovde politike ima taman onoliko koliko je život politika, koliko je borba za egzistenciju politika. Ako je to politika, onda je ovde danas ima", kaže Aleksandar Pavlović, predsednik Sindikata Pošta Srbije.

I dodaju da, iako je bilo pokušaja nadležnih da ih od protesta odgovore, neće odustati. Prvo okupljanje je tek upozorenje, a ako im se zahtevi ne usliše, radikalizovaće mere po završetku izbora.

Ćurčić: Nema socijalne pravde u Srbiji

Izvor: N1

Socijalne pravde u Srbiji nema, kaže za N1 Danilo Ćurčić iz Komiteta za ljudska prava.

Tranzicija jeste dovela do radikalnih smanjenja ekonomskih i socijalnih prava i u nađoj zemlji kao i ostalim bivšim socijalističkim zemljama, mada nije morala. Ipak liberalizacija radnih odnosa i zakon o radu kretali su se u pravcu koji je odgovarao poslodavcima, kaže Ćurčić.

Komentara 23

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

WakeUpSheeple

JP su najvise povlasceni u ovoj zemlji. Svi bi tamo da "rade".

1 20

sasa

izbori su 02. aprila.

24 1

zvezdana

O visku zaposlenih u javnim preduzecima se trubi godinama a firma gde radim je izvrsila masovno smanjenje radne snage za par godina sa par hiljada zaposlenih na par stotina. Nista se tu nije odugovlacilo i nikoga u drzavi nije bilo briga sto su u danu bez posla ostajali i muz i zena. Nekako sam postala bezosecajna i revoltirana sto za ovu drzavu postoje samo javna preduzeca a za nas koji godinama radimo pod stresom i koliko moramo , a ne mozemo za trideset hiljada u tri smene ili kod kineza za petnaest hiljada. Trenutno mi je muz u 56 god osta bez posla onako prosto - ne trebas mi vise. Nema tu ni otpremnine ni bilo cega . Tako da prosto receno gospodo iz javnih preduzeca briga me za vas koliko je bilo briga i vas za nas. Stara deviza je bila zavadi pa vladaj. Cestitam im na uspehu.

23 15

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo