Kako se glasalo na predsedničkim izborima

Kako se glasalo na predsedničkim izborima Izvor: Shutterstock/ilustracija

Od prvih izbora za predsednika Srbije održanih u SFRJ 1990. do poslednjih održanih 2012. godine nekoliko desetina kandidata pokušalo je da se domogne Andrićevog venca.

Neki od njih, poput Vojislava Šešelja, pokušavali su i pokašavaju to od 1990. godine, neki su poput Tomislava Nikolića uspeli tek iz četvrtig ili petog pokušaja, a nekima će poput Ivice Dačića to ostati tek nedosanjani politički san. Barem za sada.

Za one koji vole statistiku zanimljivi će biti podaci o osvojenim glasovima, ali i oscilacije u broju birača upisanih u birački spisak.

Kako su i gde nestajale stotine hiljada birača da bi se potom iznova pojavljivale, uprkos trendu iseljavanja iz zemlje i konstantnom negativnom priraštaju, te de fakto ocepljenju dela teritorije, kao i zašto se to nastavilo pod "demokratskim" vlastima - neka su od pitanja koja čekaju odgovor.

Više o projektu Istinomer Amnezije pogledajte ovde.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

sremac

zasto neko od vas kojima se samo donekle veruje nepostavite na internet podatke sa potpisima zapisnika sa svih birackih mesta u srbiji ,da i mi obicni smrtnici mozemo usporediti ko je i koliko glasova osvojio,ovako vi racunate jedno a stvarnost je mozda drukcija,tu je naslabija karika vaseg zakona.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo