Australija tužila Audi i Folksvagen zbog prevare

Australija tužila Audi i Folksvagen zbog prevare Izvor: AFP/Philippe Huguen
Ilustracija

Australijske vlasti podnele su tužbe protiv nemačkog proizvođača automobila Audi i njegovog vlasnika Grupe Folksvagen zbog prevare sa izduvnim gasovima.

Nemačka grupa je septembra 2015. priznala da je njenih 11 miliona automobila širom sveta opremljeno softverom koji tokom tehničkog pregleda smanjuje preformanse dizel motora, te je i zagađujućih gasova manje nego u stvarnoj situaciji, tokom vožnje.

Australijska služba za zaštitu konkurencije i potrošača ACCC tužila je Audi zbog instaliranja softvera koji lažno prikazuje da je emisija azotnih oksida u skladu sa standardima.

Audi je u Australiji prodao 12.000 takvih vozila predstavljenih kao da su u skladu sa evropskim standardima, saopštila je služba.

"Potrošači očekuju da su performanse vozila prikazane u prodajnim brošurama iste kao u svakodnevnoj upotrebi, u realnim uslovima", saopštile su australijske vlastri.

ACCC je septembra prošle godine već tužila Folksvagen Saveznom sudu, optužujući ga za nedolično ponašanje za šta je kazna milionska.

Ta tužba se odnosila na 57.000 vozila prodatih u Australiji između 2011. i 2015. godine. Folksvagen i Audi su najavili da će pozvati vlasnike tih vozila da ih dovezu na popravku.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Besni

Britanska posla.

1 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo