Fijat premešta proizvodnju “pande” u Poljsku?

Fijat premešta proizvodnju “pande” u Poljsku? Izvor: REUTERS/Alessandro Bianchi

Kompanija Fijat Krajsler (Fiat Chrysler) razmatra premeštanje proizvodnje modela "panda" u Poljsku, zemlju s jeftinom radnom snagom, kako bi se u Italiji napravio prostor za proizvodnju luksuznijih modela, preneo je Blumberg.

U vreme stagnacije rasta i predstojećih velikih investicija za samonavodeća vozila, evropski proizvođači automobila nastoje da smanje troškove.

Smanjenje troškova za Fijat bi moglo da znači prestanak proizvodnje popularnog modela "panda" u fabrici Pomiljano blizu Napulja kako bi se oslobodio kapacitet za luksuzni model "alfa romeo". Odluka nije konačna i mogla bi da zavisi od prodaje novih "alfa" modela, a Fijat je odbio da da komentar.

Model "panda", koji se prodaje za oko 7.000 evra, takmiči se s brojnim vozilima bez dodatne opreme poput Folksvagenovog (Volkswagen) "ap" (Up!), Pežoovog (Peugeot) "108" i Hjundaijevog (Hyundai) "i10". Niža cena rada u Poljskoj mogla bi da napravi veliku razliku u borbi za kupce i profit, naročito usled rastućeg pritiska na cene.

Proizvođači automobila svesni su da će 2017. godina biti najbolja u bližoj budućnosti, jer se očekuje da ove godine u Evropi bude prodato 15,3 miliona vozila, što je povećanje od jedan odsto. Prodaja će postepeno opadati narednih godina, sa slabim izgledima da se vrati na nivo iz 2007. godine, izjavio je istraživač kompanije IHS Markit.

Zamena mesta proizvodnje "pande" i "alfa romea" u skladu je sa strategijom direktora Fijata Serđa Markionea - proizvodnja luksuznih automobila i terenskih vozila u Italiji, a proizvodnja vozila s osnovnom opremom u zemljama s jeftinijom radnom snagom. Ovaj pristup se za sada izuzetno isplatio, pošto je prodaja nadmašila konkurenciju u Evropi prošle godine, a profit se više nego udvostručio i dostigao 540 miliona evra.

Premeštanje proizvodnje "pande" u Poljsku biće poslednje u nizu Fijatovih izmeštanja proizvodnje van zapadne Evrope, u zemlje s nižim troškovima proizvodnje. Fijatov "tipo" proizvodi se u Turskoj, "500" u Poljskoj, a "500L" u Srbiji. To je suprotan pristup od PSA grupe, koja dvostruko povećava proizvodnju u zapadnoj Evropi preuzimanjem Opela i Voksala.

Fijat takođe razmatra proširenje ponude "alfa romea", tako što bi povećao broj terenskih vozila tog modela, za šta bi mogao da koristi fabriku Pomiljano. Za odluku će biti ključni rezultati prodaje tokom narednih nekoliko meseci.

Tagovi: Fijat Krajsler , Fijat

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

F.U.

Već vidim kako vlada predlaže prebacivanje Pande u Srbiju i šalje radnike na obuku u vrtić, tamo deca najbolje pokazuju iskustvo sa nošenjem pelena.

29 3

Kimi

U svakom slučaju kvalitet Fiat-ovih vozila je izuzetno upitan. Kada se na to doda opadanje cene polovnog vozila, kao i održavanje koje nije ništa jeftinije od ostalih vozila, jasno je zbog čega je Fiat u ovom položaju. Što se tiče nabavke nekog od vozila ovog brenda, ja sam lično razmišljao o Alfi. Međutim, kada se uporedi sa konkurencijom, sem lepote ne preostaje mnogo aduta u korist Fiatovog pulena. I dalje će glavna ciljna grupa biti korisnici sa malim budžetima za kupovinu vozila. I to je ono što Fiat neće uskoro promeniti, a naročito ne bez drastičnih promena i napretka.

9 18

Soomruck

A da ti slučajno ne voziš nemca?

5 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo