Opel prodat grupaciji PSA

Opel prodat grupaciji PSA Izvor: Reuters/Ralph Orlowski

Francuska grupacija PSA, u čijem vlasništvu su automobilski brendovi Pežo, Citroen i DS, kupila je za 2,2 milijarde evra od Dženeral Motorsa kompaniju Opel.

GM je saopštio daje prodao kompaniju Opel, što znači da će francuska grupacija postati vlasnik i nemačkog Opela, ali i britanskog Vauxhalla koji je u vlasništvu Opela.

Francuska grupacija PSA je tako nadmašila konkurentnu kompaniju Reno i postala druga najveća grupacija autoindustrije u Evropi. Prvo mesto je i dalje rezervirano za Folksvagen.

“Ponosni smo da smo ujedinili snage s Opelom i Vauxhallom i obavezali smo se da ćemo dalje raditi na razvoju tih brendova“, rekao je prvi čovek grupacije PSA Karlos Tavares.

Francuska vlada je vlasnik 14 odsto deonica grupacije PSA, a do sada se vlada nije oglašavala povodom kupovine Opela.

Nemački mediji pišu da je promena vlasničke strukture logičan izbor jer je Opel kao članica grupacije Dženeral Motorsa u proteklih 17 godina beležio negativne poslovne rezultate i nije ostvarivao zacrtane ciljeve.

Izvor: Reutres

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nikola

Pa ovo i nije toliko lose. Iako ih nesto ne volim, PSA ipak lepo posluje i dobro je sto su opel ,,vratili,, u Evropu, a general motors nek se drzi Amerike i Australije gde im solidno ide i svi zadovoljni.

5 1

Radomir

Neeeeeee! Ne njima. Pa kod njih jedino sto valja je sir.

11 14

Uskok

Da li si ti normalan? PSA pravi fantastične automobile u svim segmentima...fantastične. Što se tiče kvaliteta, rame uz rame sa ''švabama'', što se tiče udobnosti, za dva koplja ispred.

6 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo