Mogerini: Situacija na zapadnom Balkanu napeta

Mogerini: Situacija na zapadnom Balkanu napeta Izvor: REUTERS/Yves Herman

Situacija na zapadnom Balkanu je napeta i izložena izazovima na unutrašnjem, regionalnom i globalnom planu i otud je potrebna snažna i uverljiva podrška Evropske unije integraciji tog regiona, izjavila je u Briselu visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

Ona je uoči zasedanja ministara inostranih poslova i odbrane EU novinarima rekla da će o upravo završenoj poseti zapadnom Balkanu šefove diplomatija, a potom i vođe EU u četvrtak izvestiti "da je situacija tamo izložena izazovima na unutrašnjem planu, regionalno, kao i globalno".

"Ali, to je region", kako je naglasila, "koji u sebi ima sposobnost, snagu, da se održi s tim da kredibilitet Evropske unije tu bude osvedočeno prisutan".

"Otud očekujem danas da ministri kao i kroz par dana lideri Evropske unije iskažu snažnu i jasnu opredeljenost Zapadnom Balkanu u smislu ubedljive perspektive za evropsku integraciju", zaključila je visoka predstavnica EU.

Izvor: EBS

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dragan Lo

Naravno da je napeto, vode nas ljudi nivoa plemenskih poglavica.

28 0

Profa

Nije to nikakav zapadni balkan,nego samo balkana.Prestanite da nam gurate izmisljene geografiske poturice koje nikad nisu postojale niti ce postojati !

14 6

Ha

E ne znam jeste li primetili da nas više ni imenom ne nazivaju,već su nas sve đuture strpali u nekakvu i to skraćenu teritorijalnu odrednicu zapadni Balkan?! To vam sve objašnjava...

46 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo