Krave u tuđim njivama, leševi pred farmom u Ruskom Krsturu

Paori iz Ruskog Krstura u opštini Kula godinama se žale na lokalnu farmu goveda "Kvark", iz koje krave često izlaze i uništavaju im useve. Bune se i zbog, kako kažu, neadekvatnih uslova u kojima se životinje drže. Ekipa N1 obišla je farmu.

Izvor: N1

Ovako farma goveda ne bi trebalo da izgleda, kažu lokalni paori. Na samom ulazu su leševi krava, koji kako navode, tu stoje danima.

"Evo vidiš sad tu. Vidiš je? A ima i tamo iza slame", pokazuje iz automobila Zvonimir Rac, poljoprivrednik iz Ruskog Krstura.

Umesto u štalama, deo goveda na ovoj farmi šeta se slobodno, bez nadzora.

"Ne zna kud će. Traži gazdu, a gazda u gradu…", objašnjava Rac lutanje krave.

Malo dalje, na sredini farme su velike štale koje primaju oko 800 goveda. Međutim, odatle slobodno izlaze, ali isto tako, i sa samog imanja. Ograda farme u potpunosti je uništena, zbog čega krave vrlo lako mogu da pređu na drugu stranu - u komšijske atare.

Na drugoj strani su njive meštana, koje krda životinja sa farme gaze, a plodove jedu, zbog čega je veliki broj paora odlučio da pravdu potraži na sudu.

"Par puta je probano da se reši, da se priča sa gazdom, ali nema sluha za to, ne može da se reši", kaže Zvonirmir Rac.

Jaroslav Sabo, takođe poljoprivrednik iz Ruskog Krstura, objašnjava da su krave mirne kada su nahranjene, kada se farma lepo održava. Ističe da kada postoji dobra ograda - problema nema.

"Koliko su nahranjene ne znam. Ali možete misliti koliko su nahranjene kad one same traže hranu", dodaje Sabo.

U veterinarskoj inspekciji kažu da problema nema, jer životinje hrane i vode na samoj farmi imaju dovoljno, a uslovi u kojima žive su adekvatni.

"Ono što smo mi uočili i utvrdili u okviru vanredne kontrole i sada, obilaskom po zadatim merama po rešenju jeste da je, u smislu veterinarsko – sanitarnih uslova stanje zadovoljavajuće", kaže Ljiljana Ivanjac, načelnica Veterinarske inspekcije.

Da su uslovi adekvatni, tvrdi i vlasnik farme. Prema njegovim rečima, ove krave dobro podnose loše vremenske uslove, a uginuća životinja nisu posledica zanemarivanja već, kaže - normalna stvar na farmama.

"U početku uginule krave smo slali u 'Proteinku Sombor'. Uginuća bi ponekad bila i nekoliko dana na otvorenom dok ne dođe kamion 'Proteinke', nekad su oni kasnili, nekada mi nismo imali da platimo odvoz. Naša goveda su sva osigurana, tako da prilikom uginuća, da bismo ostvarili štetu moramo da sačekamo veterinara iz osiguranja da utvrdi uzrok smrti", rekao je Aleksandar Radulović, vlasnik farme.

Dodaje da se farma prostire na 150 hektara, zbog čega bi jedino rešenje bilo zamena cele ograde, što kaže, nije mala investicija.

Tagovi: Farma , krava , krave , Ruski Krstur

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

LINDA

xaxxaax glupost ...tolike krave a nema za ogradu... nek popravi i sklepa nesto de je poruseno a ne da narodu pravi stetu ... nije sve njegova zemlja ...kakva sramota za inspekciju...

4 1

Crvencanin

Taj gazda zivi par kuca od mene u Crvenki.To je jedan prevarant i lo*v,niko nista nema lepo da kaze za njega.Radnicima platu nije dao skoro dve godine,nikom nista ne placa.Krave drzi i muci da bi dobijao subvenciju na njih i baskario se.Svu inspekciju potplatio.Treba ga u zatvor poslati a farmu pod kljuc.

24 0

Soko

Sta je ovo za Boga ?U Srbiji se ne postuju prava dece,ne postuju se prava zena ,ne postuju se prava zivotinja pa kakva je to zemlja? Sta se to radi u Srbiji ,to je stanje UZASA!Narode dignite se jer ova vlada nista ne vidi ,samo su se oko sebe zabavili!

12 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo