Počela izgradnja deonice autoputa Surčin-Obrenovac

Počela izgradnja deonice autoputa Surčin-Obrenovac Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Izgradnja deonice autoputa Surčin-Obrenovac od 17,6 kilometara počela je danas, a vrednost radova je 208 miliona evra. "Srbija je na dobrom putu i verujem da je ovo zemlja pobednika i ljudi koji rade, a ne cinika, kibicera i onih koji dobacuju", ocenio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na početku radova na toj deonici na koridoru 11.

Radovi na tom delu Koridora 11 treba da budu završeni sredinom ili krajem 2019. godine. Učešće domaćih firmi u tom projektu je 49 odsto, a ostatak posla radi kineska kompanija CCCC (China Communication Construction Company). Na deonici od Surčina do Obrenovca je novi most na Adi Ciganliji.

Obeležavanju početka radova su pored Vučića, prisustvovali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang.

Vučić je kazao da je ugovor sa kineskom kompanijom o izgradnji te deonice potpisan posle dugih i ne lakih pregovora i tek kada je Srbija disciplinom upela da zaustavi rast javnog duga.

"Ovaj put će povezati Obrenovac i Čačak i značiće mnogo ne samo za Obrenovac, Ub, Čačak već i za celu Srbiju", kao je Vučić i dodao da je Kina zainteresovana i za izgradnju puta prema Crnoj Gori.

Obraćajući se ambasadoru Li Mančangu Vučić je rekao da je taj put zbog terena dosta skup i košta 1,6 milijardi i da bi o tome trebalo razgovarati i sa Crnom Gorom, a da se od Kine očekuje da spusti cenu i olakša pregovore.

"Kada dobijemo slot (dozvolu) za avionsku liniju do Kine samo će nebo biti granica u saradnji Srbije i Kine", rekao je Vučić.

On je kazao da je ovo veliki i važan dan za zemlju. "Mostovi i putevi ostaju iza nas", rekao je Vučić i dodao da veruje da će 2019. godine biti povezani kordori 10 i 11, najavljujući da će do kraja godine biti završen deo od Obrenovca do Čačka. 

"Nisam došao da vam obećavam da će nešto novo da se dogodi, pogledajte samo oko sebe, uradili smo puteve Ub-Lajkovac, završavamo Lajkovac - Ljig i mnogo brže ćete stizati do Zlatibora i Užica, rekao je on. Dovodimo nove fabrike i smanjili smo nezaposlenost", rekao je Vučić, koji je uveren da Srbija u narednim godinama može da dostigne godišnje stope rasta bruto domaćeg proizvoda od četiri odsto.

Mihajlović i Lu: Deonica će biti završena u roku

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je o projektima u Srbiji sa izvršnim direktorom kineske kompanije CCCC Luom Šanom, koji je rekao da je izgradnja deonice od Surčina do Obrenovca izuzetna prilika za njihovu kompaniju.

"Oči predsednika i premijera obe zemlje uperene su u ovaj važan projekat. Takođe, pored izuzetne ekonomske, ovo je i rezultat izuzetnih odnosa i dobre političke saradnje dve zemlje", rekao je Lu. On je obećao da će deonicu Surčin-Obrenovac ta kineska kompanija završiti u dogovorenom roku, saopštilo je Ministarstvo.

Lu Šan je podsetio da je prošlo manje od godinu dana od kad je predsednik Kine Si Đinping bio u poseti Srbiji, a od tada
je, kako je rekao, mnogo toga urađeno.

"Uspeli smo mnogo toga zajedno da uradimo kada je reč o početku radova na drumskom Koridoru 11, ali i kada je reč o
saradnji na projektu modernizacije pruge od Beograda do Budimpešte", rekao je Lu.

Mihajlović je iznela uverenje da će deonica biti završena na vreme.

"Želim da vam zahvalim što ste više puta isticali da vam je Srbija najpoznatiji partner u ovom delu Evrope. Kada je reč
o infrastrukturnim projektima, ono što kineski partneri ovde rade je veoma značajno za Srbiju i naš narod", poručila je
Mihajlović.

aleksandar vučić, barič Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Komentara 45

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vika

Samo da naprave normalan asflat, a ne da propadne posle prve kise.

8 118

sasa

Svaka cast Vucicu, nikada se nije gradilo kao sada, cestitke.

177 23

Zemljište uz autoput

Za građane Beograda ima logike da autoput od Beograda do Obrenovca, krene od PETLJE kod Jakova tj na POLA puta između Surčina i Ostružnice ( kasnije bi se napravio i put prema Novom Beogradu). Nema logike da krene od Surčina , osim ako neko VAŽAN nije davno za malo para kupio zemljište kuda ide autoput, pa će sada da proda za VELIKE pare.

21 380

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo