"Kolinda" sa srpskom čokoladicom prošetala Rijekom

"Kolinda" sa srpskom čokoladicom prošetala Rijekom Izvor: Ivica Brusić

Centrom Rijeke prošla je 32. Međunarodna karnevalska povorka, kao vrhunac Riječkoga karnevala, a u njoj učestvuje oko 10.400 maskiranih ljudi u 110 karnevalskih grupa sa 74 alegorijskih kola.

Povorka je krenula u podne i kreće se od Rive, preko Ulice Ivana Zajca, Ribarske ulice, Jelačićevog trga, preko Scarpine ulice, Korza, Adamićeve ulice i Jadranskog trga, do povratka u luku. Uzduž trase je postavljeno šest pozornica s kojih voditeljski parovi najavljuju grupe i podižu atmosferu.

Ove godine, uz učesnike iz Rijeke i šireg kvarnerskog područja te drugih delova Hrvatske, u povorci učestvuju i gosti iz inostranstva, i to tri grupe iz Italije, iz Ptuja u Sloveniji, grupa iz Herceg Novog u Crnoj Gori i Vrnjačke Banje u Srbiji.

Jedna od zanimljivijih grupa bili su Donjokaštelani koji drže do svojstvenih satiričnih karnevalskih običaja. KKU Poklade Donja Kaštela, ove su godine u Rijeci nastupili pod nazivom "Djed Mraz". Na alegorijska kola stavili su predsednicu Kolindu Grabar Kitarović odevenu u božićno odelo, u desnoj ruci s teškim naoružanjem, a u levoj s čokoladicom Pionir, nadahnuti aferom "srpska čokoladica".

Nakon prolaska poslednje grupe, a to su tradicionalno Halubajski zvončari, karnevalska grupa Pom-F-Ri s Pomorskog fakulteta u Rijeci će simbolično spaliti Pusta na moru u riječkoj luci, te sledi zabava u prostoru Ex Port na Delti, pred pozornicom na Korzu i u brojnim kafićima i klubovima u centru grada.

Zbog održavanja povorke, saobraćaj kroz centar Rijeke je u potpunosti zatvoren od 9 do 22 sata. Posebno je regulisano i parkiranje, zbog mnoštva gostiju, učesnika i gledalaca, a javni gradski prevoz je za putnike tokom dana besplatan.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

DAREDEVIL

Kad bi to u Srbiji prošlo, da se tokom karnevala ovako šegačimo slobodno sa Vučićem i li Nikolićem?

6 0

Bosa

Bravo za Rijeku

20 0

Boris

Glas razuma... Srpski tabloidi to naravno nece objaviti, jer kao Hrvati su svi isti, i kao tamo nema normalnih. Kao sto Vučić nije Srbija, tako ni Kolinda nije Hrvatska

45 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo