Knjiga Velikića najčitanija, nagrada ukinuta

Knjiga Velikića najčitanija, nagrada ukinuta Izvor: Wikipedia/Darko Gajić

Narodna biblioteka Srbije ukinula je višedecenijsku nagradu za najčitaniju knjigu godine, koja je ove godine trebalo da pripadne Draganu Velikiću za roman Islednik. Narodna biblioteka saopštila da o sudbini te nagrade odlučuje Zajednica matičnih biblioteka Srbije.

Narodna biblioteka Srbije je u utorak medijima poslala listu najčitanijih knjiga u svojim bibliotekama u 2016. godini, a na prvom mestu našao se Velikićev Islednik u izdanju "Lagune". NBS u svom saopštenju nije spomenula ukidanje nagrade, a o razloge nije želeo da objasni ni predsednik Upravnog odbora NBS Mihajlo Pantić.

Novosti pišu da je Pantić, inače univerzitetski profesor i pisac, insistirao da se objavi samo rečenica: "Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je odluku o ukidanju nagrade".

Dragan Velikić, najčitaniji pisac, koji je po drugi put ostao bez nagrade, kaže da je ponovo oštećene i kolateralna šteta.

"Dva puta sam imao najčitaniju knjigu, prvi put 2008. godine, to je bio roman 'Ruski prozor', a sada je to 'Islednik', i oba puta sam oštećen. Prvi put zbog sumanutog pravila tadašnjeg upravnika NBS Sretena Ugričića da Nagradu za najčitaniju knjigu određuje žiri, a ne glasovi čitalaca, a drugi put sam oštećen kada je to glupo pravilo ukinuto, međutim, ukinuta je i nagrada", rekao je Velikić na Novosti.

Ideju da nagradu NBS određuje žiri, a ne čitaoci, Velikić naziva besmislenom i pokušajem da se diskvalifikuju pisci čije knjige ne pripadaju takozvanoj ozbiljnoj literaturi.

Čemu onda falsifikovanje da smo umniji nego što jesmo? Ja sam dva puta ispao koletaralna šteta, uskraćena mi je Nagrada NBS za najčitaniju knjigu, međutim, time nije umanjena čitanost mojih knjiga.

Narodna biblioteka: O sudbini te nagrade odlučuje Zajednica matičnih biblioteka Srbije

Povodom tvrdnje da je ukinuta "Nagrada za najčitaniju knjigu godine", Narodna biblioteka Srbije je saopštila da je još u decembru donela odluku da će o sudbini te nagrade odlučivati Zajednica matičnih biblioteka Srbije.

Narodna biblioteka danas u saopštenju navodi da "Nagradu za najčitaniju knjigu godine, otkad je ustanovljena, statistički je utvrđivala Zajednica matičnih biblioteka Srbije. Narodna biblioteka je samo formalno uručivala tu nagradu. U više navrata menjani su kriterijumi i propozicije za njeno dodeljivanje. Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je 7. decembra 2016. odluku da Zajednica, koja se i inače bavi tom nagradom, nadalje odlučuje u potpunosti o njenoj sudbini".

U saopštenju se dodaje da se Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije više neće oglašavati tim povodom.

Narodna biblioteka Srbije će nastaviti da sprovodi anketu među javnim bibliotekama Srbije i da objavljuje spisak deset najčitanijih knjiga.

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miloš

Velikiću, budi iznad pučine... Ona je „stoka jedna grdna“. Sramota je i prihvatiti nagradu u zemlji koje postaje septička jama i u kojoj većma cvetaju tikve. Pišeš za čitaoce i to je dovoljno... Nagrade ostavi Dedićkama ,Bašićkama , Matijama ...oni ih vole i rado primaju od svih i svakog...

24 0

Branka

pozdravlja ih Erdogan...a mi Velikica nastavljamo da citamo !!!

41 0

paja

Mi imamo nagrade samo za uvlakače

94 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo