Dozvoljena prodaja samo maca i kuca spasenih sa ulice

Dozvoljena prodaja samo maca i kuca spasenih sa ulice Izvor: Shutterstock

San Francisko se pridružio grupi gradova u SAD koji zabranjuju prodaju maca i kuca u prodavnicama kućnih ljubimaca, ukoliko ne pripadaju populaciji spasenoj sa ulica, piše list Independent.

U pokušaju da zaustave masovnu proizvodnju štenaca na neregistrovanim farmama i ohrabre ljude da usvajaju napuštene životinje, vlasti u San Francisku su donele odluku da samo životinje starije od osam nedelja spasene sa ulice mogu biti ponuđene na prodaju.

Više od 200 američkih gradova je već usvojilo ovakve zakone, među kojima i Los Anđeles, San Dijego, Čikago, Filadelfija, Boston i Ostin.

"Većina ljubitelja životinja se užasne pri pomisli da svog voljenog ljubimca drži u prljavom kavezu i na jedan sekund, a kamoli na nedelju dana, mesec ili nekoliko godina. Ali, to je sudbina mnogih životinja na velikim farmama za komercijalni uzgoj širom zemlje, među kojima su i majke većine štenaca koji se prodaju u prodavnicama za kućne ljubimce", saopštile su vlasti San Franciska.

Farme štenaca su ozloglašene po tome što životinje gaje isključivo zbog profita i često ih drže u nehumanim i okrutnim uslovima.

Većina životinja ceo život provede u malim, prljavim i pretrpanim kavezima. Mačići i štenci kupljeni u prodavnicama su često bolesni, zbog očajnih uslova u kojima su rođeni, nedostatka veterinarske nege, parenja u srodstvu i zbog toga što ih prerano odvajaju od majke kako bi ih što pre prodali, piše SF egzeminer.

Mnogi pate od psiholoških trauma i nikada se ne prilagode životu sa svojim novim vlasnicima, jer do trenutka prodaje nisu proveli ni jedan minut van kaveza. Zbog toga veliki broj njih završi na ulicama.

Društva i aktivisti za zaštitu životinja pozdravili su odluku gradskih vlasti San Franciska, pozivajući i ostale gradove sveta da usvoje ovakve zakone.

"Grad je prepoznao da životinje nisu roba i da postoji direktna veza između trgovine ljubimcima i milionima pasa i mačaka po azilima šitom sveta koji se svake godine eutanaziraju jer za njih nema adekvatnog doma", kaže društvo za zaštitu životinja PETA.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

oficir oficir

Bravo za normalne ljude!!!

36 0

Maki

Ja sam vlasnik zenke, koju bi trebalo pariti zbog njenog zdravlja. Slazem se na ogranicenje broja okota

12 2

Zbog

njenog zravlja bi je trebalo sterilisati. Mit je da im je potreban okot pre sterilizacije. Sterilizacijom pre prvog teranja se rizik od raka mlecnih zlezda smanjuje na skoro 0%.

3 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo