Zatvori

Kolika je prosečna cena kvadrata stana u Srbiji?

Kolika je prosečna cena kvadrata stana u Srbiji? Izvor: N1
Ilustracija

U Srbiji je tokom prošle godine u prometu bilo 126.000 nekretnina što je 12 odsto više nego 2015. godine, a prosečna cena kvadratnog metra korišćenog stana je bila 880 evra, saopštio je danas Republički geodetski zavod.

RGZ koji je objavio podatke o cenama nepokretnosti u Srbiji, saopštio je da se obim prometa na tržištu nkretnina vratio na nivo pre ekonomske krize 2008. godine.

Prosečna cena korišćenog stana je 880 evra po metru kvadratnom i nije se menjala od 2015. godine, a prosečne cene u regionu variraju, od 1.490 evra u Sloveniji, do 500 evra po kvadratu u Makedoniji. Na sličan način cene variraju i u samoj Srbiji, od 1.650 evra za kvadrat u centralnim beogradskim opštinama, do 500 evra na jugu Srbije.

Kako se navodi, u beogradskim opštinama Zvezdara i Voždovac kvadrat stana je 1.150 evra, dok je 2014. bio 1.200 evra.

U Novom Beogradu u 2016. godini prosečna cena kvadrata bila je 1.150 evra, a u 2014. trebalo je izdvojiti 1.200 evra po metru kvadratnom.

Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu se ne menja već nekoliko godina unazad i iznosi 850 evra po kvadratu.

Cene stanova kupljenih od investitora, po pravilu su više u odnosu na cene korišćenih stanova.

Građani Srbije se, prema registrovanim podacima, samo u sedam odsto slučajeva odlučuju na kupovinu od investitora.

U Novom Beogradu i na Paliluli potrebno je izdvojiti 55 do 60 odsto više novca za kupovinu novogradnje u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana, na Vračaru je to 30 odsto više, a u Starom Gradu i Savskom Vencu oko 10 do 15 odsto.

U Užicu se za novogradnju izdvaja 50 odsto više novca u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana, dok je u Novom Sadu i Kragujevcu to oko 20 odsto.

Najskuplji stan u Beogradu, a kuća u Subotici

Najskuplji stan u Srbiji, u prošloj godini prodat je u beogradskoj opštini Stari Grad - za 132 kvadratna metra je plaćeno gotovo 700.000 evra, što znači da je cena jednog kvadratnog metra bila 5.290 evra.

Najskuplje plaćena kuća u Srbiji 2016. godine, međutim, nije kupljena u Beogradu, već u Subotici, po ceni od 1,2 miliona evra.

RGZ je saopštio da je unapredio Registar cena nepokretnosti koji je deo sistema Masovne procene vrednosti nepokretnosti sa ciljem da omogući građanima i privredi brz i jednostavan uvid u prosečne cene nekretnina na teritoriji cele Srbije kako bi im poslužile kao orijentir pri kupvini i investiranju.

Na sajtu Republičkog geodetskog zavoda www.rgz.gov.rs, kako je najavljeno, dva puta godišnje biće prezentovan izveštaj o promeni prosečnih cena nepokretnosti u Srbiji, tako da će ažurni podaci za 2017. godinu, i građanima i investitorima, biti dostupni već 1. septembra.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

M

Ja takođe gledam stanove zadnjih nekoliko godina, pratim cene pa par meseci ne itd. Uglavnom, evo već godinama čitam na raznim poralima komentare tipa "ne kupujte još, cene će samo da padaju, nema niko para, svi se iseljavaju na zapad itd", a u realnosti, cene stagniraju evo već 5 godina, štaviše, cena kvalitetne novogradnje na atraktivnim lokacijama čak i raste. Sad zašto je to tako, nisam stručnjak. A ovi što nalaze te stanove za 40% jeftnije, kao ovaj Thomas ovde, nek slobodno da ovde neki takav konkretan predlog (a da nije neki objekat što neće nikad dobiti dozvolu za useljenje ili nešto slično tome), za keš.

4 2

Svinjar

Ovde u mom selu je kvadrat 50€ za kuće,i ništa ne može da se proda.

7 0

Biljana

Samo za doprinose ili naknadu za gradsko gradjevinsko zemljiste u I zoni investitor placa ca 200 do 220 Eur/m2. Gruba gradnja je ca 130 do 150 eur/m2 , a kvadrati se racunaju i za garaze, zajednicki prostor, stepeniste, tako da u kalkulaciji cene gotovog kvadrata ovo znatno raste... Cena 100 m2 zemljista je ca 50000 do 100000 eur... Pa cena projekta, prikljucaka, participacija za grejanje... U zavisnosti od kvaliteta opremanja stana zavise dalji izdaci po m2. Kako neko ocekuje kavalitetan stan, na dobroj lokaciji i cenu ispod 2 do 3 hiljade eur?

4 17

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo