Godine sumnji u regularnost izbora

Godine sumnji u regularnost izbora Izvor: N1

Nakon pada Miloševića 2000. godine, gotovo svi u Srbiji mislili su da su izborne krađe i ozbiljne neregularnosti otišle u istoriju. Ipak, proteklih godina izbore su uvek pratile manje ili veće afere.

Podsećamo na koji su se način vladajuće garniture odnosile prema slobodnim izborima, koliko je ko bio spreman da se igra ovom ključnom institucijom svake demokratije, te kako su se vremenom nakon relativno "nekontroverznog" perioda izbora usložnjavale primedbe na izborne procese, kulminirajući najpre naprednjačkom aferom "Džak", a potom i noćnim upadom šefova opozicije u sedište RIK 2016. godine.

Nažalost, igranje slobodnim izborima započelo je još u vreme Zorana Đinđića i načinom na koji je prihvaćena kandidatura generala Nebojše Pavkovića, a nastavljeno je do već pomenutih kulminacija.

Ko je sve doprinosio urušavanju slobode izbora, uticao na rezultate i kako, ko je kupovao glasove, pošto su glasovi i šta je bugarski voz, samo su neka od pitanja kojima se bavi ovonedeljni tajmlajn. Više informacija o projektu Istinomer Amnezija možete videti ovde.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jegulja bez struje

Jedan od načina da se spreči izborna krađa je postavljanje popunjenog glasačkog listića rano ujutru na svim društvenim mrežama kako bi oni koji su ucenjeni mogli da skinu fotografiju, i istu pokažu šefovima: ucenjeni bi onda mogli da glasaju za koga žele da glasaju. - Ljude ucenjuju i teraju da fotografišu popunjen glasački listić, i da fotografiju sa popunjenim listićem pokažu osobi koju je stranka odredila za kontrolu. Dakle, jedan od načina je da neku od fotografija sa zaokruženim kandidatom ucenjeni mogu preuzeti sa društvenih mreža, a drugi bi mogao da bude: zaokružiš kandidata kojeg MORAŠ da zaokružiš, fotografišeš, a onda poništiš listić. Treba na taj način obesmisliti njihove ucene, a nije da ih nema. Već su počeli.

23 1

Mirko

A toga se uvek neko seti bas pred nove izbore

3 2

Vladimir

Sumnja je uvek pristuna i to je normalno, ali bi i dodao da onaj ko gubi ima pravo da se ljuti :).

2 20

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo