Varadi o reviziji tužbe BiH: Teško da ima novih dokaza

Bivši član pravnog tima Srbije u procesu po tužbi BiH Tibor Varadi kaže za N1 da mu je teško da zamisli ijednu novu činjenicu ili dokaz na osnovu koje bi slučaj završen pred međunarodnim sudom u Hagu, mogao biti obnovljen.

Izvor: N1

A u danu kada se u Sarajevu odlučivalo o reviziji, u Beogradu to nije bilo ni u fokusu javnosti, ni državnog vrha. Barem javno, za sada nema zvaničnih reakcija.

Šansa za prihvatanje revizije je više teorijska nego praktična, objašnjava bivši član pravnog tima Srbije u procesu po tužbi BiH Tibor Varadi. On podseća da bi u trenutku podnošenja revizije mogle da se razmatraju jedino nove činjenice do kojih se došlo u poslednjih šest meseci.

"Nisam čuo, mislim da ni drugi nisu čuli za neke činjenice koje bi bile otkrivene u tom periodu. Naravno, ne mogu da isključim da postoje, ali je vrlo, vrlo malo verovatno da nešto za šta se nije znalo do sredine avgusta je nakon toga izašlo na videlo", kaže Varadi.

Čak i da postoje, dodaje Varadi, one moraju biti dokaz o umešanosti Srbije u genocid, a ne u konflikt u čitavoj Bosni i Hercegovini.

"Sud je utvrdio genocid samo u Srebrenici, tako da bi trebalo da se nađe činjenica koja pokazuje da bi genocid u Srebrenici bio pripisiv Srbiji. Teško mi je da zamislim jednu takvu činjenicu", dodaje Varadi.

Tek usvojenu odluku o pokretanju revizije među prvima komentariše predsednik narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

"To je još jedan nerazuman korak u nizu, u poslednjih nekoliko godina koje je gospodin Izetbegović podneo. Ovo neće doprineti nikakvim dobrim odnosima unutar BiH nego će dodatno da doprinese raspirivanju strasti i emocija sa svih strana. Koristiti prošlost da bi se uništavala i sadašnjost i budućnost, mislim da nije nimalo razumno", kaže Čubrilović.

Protiv revizije je i hrvatski člani predsedništva Dragan Čović, koji takvu odluku ocenjuje neustavnom. I drugi politički akteri u BiH obazrivo govore o mogućoj obnovi procesa. Međunarodni sud pravde je u februaru 2007. godine odbacio odgovornost Srbije za genocid u BiH, a na dan odluke o mogućoj reviziji te tužbe, državni zvaničnici nisu se oglašavali

Tagovi: Tužba , revizija , BiH

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kosovo I Metohija

Pa razlika je izmedju revizije i obnove postupka, bar u nasem pozitivnom pravu!

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo