Ministarstvo odbrane Hrvatske o pismu Stoltenbergu o Kosovu

Ministarstvo odbrane Hrvatske o pismu Stoltenbergu o Kosovu Izvor: Reuters/Ints Kalnins

Pismo ministara odbrane Albanije i Hrvatske generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu upućeno je u kontekstu zajedničkog interesa dve države kao članica NATO-a za održavanjem stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Evrope s posebnim naglaskom na održavanje sigurnosti Kosova, rečeno je agenciji Beta u hrvatskom Ministarstvu odbrane.

"U pismu je izražena podrška dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i uključivosti, ali isto tako je izražena zabrinutost poslednjim događanjima koji mogu da utiču na sigurnost Kosova, ali i sigurnost u širem kontekstu", rekli su u službi za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Kako su naveli, u pismu je "iskazana snažna predanost i interes dve države članice Saveza da NATO zadrži pažnju na održavanju sigurnosti Kosova kao i razmatranje konkretnih koraka kako ojačati napore Saveza u izgradnji kosovskih institucionalnih kapaciteta".

Pismo su zajednički potpisali i uputili ministarka odbrane Albanije Mimi Kodheli i ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević.

Izvori u sedištu NATO potvrdili su ranije Beti da je Stoltenberg primio pismo ministara odbrane Albanije i Hrvatske koji traže preispitivanje operativnog plana misije Kfora na Kosovu i poručili da je NATO predan očuvanju bezbednosti i stabilnosti na Kosovu, kao i da će Kfor to sprovoditi u skladu s mandatom UN.

Zvaničnici Atlantskog saveza rekli su Beti da se u pismu "osuđuje nacionalističku retoriku srpskih zvaničnika".

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vota

Postji opasnost od ponovnog jednonacionalnog trovanja pa ce Hrvati da ih spasu kao sto su ih spasavali sredinom osamdesetih.

0 1

Ponavljač

Za blam ne znaju.

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo