Majke prekinule protest u Podgorici posle obećanja iz Vlade

Majke prekinule protest u Podgorici posle obećanja iz Vlade Izvor: Tanjug/Edib Tahirović

Majke, korisnice doživotnih nakanada za majke s troje i više dece, koje su od juče protestovale u Podgorici zbog smanjenja nakanada, prekinule su protest pošto im je obećano da će naredne nedelje o tom pitanju razgovarati s resornim ministrima.

Više od 1.000 žena počelo je protest pred zgradom vlade u Podgorici pre više od 24 časa, a neke od njih su prenoćile ispred sedištva izvršne vlasti u Podgorici.

Njima su socijalne naknade uvedene pre godinu, smanjene za četvrtinu i one od izvršne vlasti traže da povuče tu odluku i razgovor s premijerom Duškom Markovićem.

Razišle su se posle obećanja da će ih naredne nedelje primiti ministri rada i socijalnog staranja i finansija.

"Ukoliko se naknade ne vrate na staro zakazaćemo novi protest i zvaćemo celu Crnu Goru", rekla je predstavnica majki Željka Savković.

Crna Gora je prošle godine uvela doživotnu naknadu za majke s troje i više dece i to pravo koristi 21.500 žena, od čega je polovina bila nezaposlena.

Državu je taj trošak koštao oko 67 miliona evra godišnje, zbog čega se ona odlučila za uštede i smanjenje od 25 odsto i uštedu o iznosu od 16,5 miliona evra.

Smanjene mesečne naknade iznose 264, odnosno 144 evra.

Zakon je osporavan u značajnom delu javnosti, najviše sa stanovišta ljudskih prava i finansijske održivosti.

Pred Ustavnim sudom su inicijative za ocenu ustavnosti socijalnih naknada, ali i zakona kojima su one umanjene.

Skup su podržali predstavnici opozicionih partija i pojedine nevladine organizacije, dok vladajuća Demokratska partija socijalista smatra da protest nije motivisan socijalnim razlozima, "već da se radi o poslednjem pokušaju Demokratskog fronta da po instrukcijama nalogodavca iz inostranstva ugroze mir i stabilnost u državi".

Tagovi: majke , podgorica , Crna Gora

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo