BiH obnavlja postupak protiv Srbije za genocid

BiH obnavlja postupak protiv Srbije za genocid Izvor: N1

U Sarajevu doneta odluka da će BiH podneti zahtev za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Srbije za genocid, saopštio je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je to rekao medijima nakon savetovanja u Većnici na koje je bilo pozvano oko 100 pravnih eksperata, lidera političkih partija, zvaničnika u BiH, akademika, advokata, predstavnika nevladinih organizacija.

Bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su dobili podršku koncenzusom prisutnih.

"Dobili smo je konscenzusom od nekih 50 prisutnih", izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je u obrazloženju kazao da je upoznao skup sa bitnim elementima za reviziju, a cilj je bio dobiti podršku.

"Predsedništvo BiH svojom odlukom 2002. godine je imenovalo Sakiba Softića za agenta u tužbi BiH protiv Jugoslavije. Predsedništvo je dalo punomoć da preduzima sve pravne radnje. Jedna od njih je i podnošenje aplikacije za reviziju presude", pojasnio je član Predsedništva BiH u obraćanju.

Izvor: N1

Rekao je da profesor Sakib Softić ima njegovu punu podršku da obnovi tužbu.

"Pojavilo se pitanje - da li će revizija izazvati krizu u odnosima Bošnjaka i Srba u BiH, i odnosa sa Srbijom. Biće krize, ali ne ovakve kakva se očekuje. Teške krize se dešavaju kada nekome oduzimamo vitalno pravo. Ovime nikome ne oduzimamo pravo, istina treba svima - pa i onima koji se odupiru", rekao je Izetbegović.

Dodaje da imaju nove argumente koji su "dolazili vremenom".

Pre 10 godina Međunarodni sud pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije je odlučio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što nije sprečila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

Skupu su prisustvovali politički i verski zvaničnici, kao i predstavnici akademske zajednice u BiH.

Osim Izetbegovića, u sarajevsku Većnicu su bili i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, predsednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsednik SDP BiH Nermin Nikšić, potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović, kao i predsednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Srpski političari u BiH su protiv pokretanja revizije presude i tvrde da taj postupak nema podršku institucija BiH, jer takva odluka nije doneta u Predsedništvu BiH.

Predstavnici RS su optužili Izetbegovića da deluje mimo, a tvrde i da Sakib Softić nema legitimitet da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Tagovi: BiH , revizija , Tužba , genocid

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hajrudin

Ja sam za mir a bio sam i pre 25 godina.idioti su napravili ono shto nam nije trebalo.treba stvari da se iskristalishu a ne ono: pojo vuk magarca. pa idemo napred i upomirenje.

2 0

Mir samo mir

Kako ratni zlocini i zlocini genocida ne zastarevaju sada bi u situaciji,rata svih protiv sviju,belum omnium contra omnes,u smislu tuzbi,Srbija MORALA da podnese zahtev i tuzbu protiv Hrvatske za zlocin genocida protiv srpskog naroda,za zlocine u Jasenovcu ,Jadovnu ,nebrojene jame sa desetinama hiljada ubijenih.Oprost,prisilni od strane komunistickog rezima doveo je do paradoxa da danasnja Hrvatska,koj a je prosla ,nekaznjeno,revidira istoriju negirajuci,evidentne zlocine genocida.Kako sud u Hagu nije imao dokaze o genocidu,ova tuzba smo sluzi u politicke svrhe.Jadno je da politicari umesto u buducnost vode svoje narode u proslost.

3 2

Relista

Konvencija o genocidu OUN-a je donesena tek 1947. tako da medjunarodni sudovi ne mogu suditi o aktu genocida za zlocine koji su se dogodili pre njenog donosenja.

0 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo