Mihajlović: Aktor tražio produženje rokova za Koridor 10

Mihajlović: Aktor tražio produženje rokova za Koridor 10 Izvor: N1

Grčka kompanija Aktor tražila je produžetak rokova za sve četiri deonice na Koridoru 10 po pola godine, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktiure Zorana Mihajlović.

Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakla da je ministartsvo zauzelo stav posle izveštaja Radne grupe i Nadzorne komisije o kašnjenju radova i prosledilo ga javnom preduzeću Koridori Srbije.

"Potpisnik ugovora sa Aktorom je kompanija Koridori Srbije koja je nadležna za njihovu realizaciju. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je definisalo stav i čeka odgovor", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je "normalno da ponekad ima problema, ali da je glavni razlog u kašnjenju radova Aktora nedovoljno ljudi na trasama".

Rokovi za završetak radova na Koridoru 10 na trasama koje gradi ta grčka kompanija su, prema njenim rečima, kraj ove godine i prvo tromesečje naredne. Aktor radi na deonicama Bancarevo-Crvena reka, Crvena reka-Čiflik, Staničenje-Pirot, dužine 48 kilometara, i na obilaznici oko Dimitrovgrada.

Produžen rok za povlačenje ruskog kredita

Kako je navela Zorana Mihajlović, od ruskog kredita za infrastrukturu od 941 miliona dolara, zajedno sa učešćem Srbije, do sada su ugovoreni poslovi za oko 700 miliona dolara.

"Krajnji rok za povlačenje ruskog kredita, koji je isticao krajem 2017. godine, produžen ja za 5 godina", podsetila je ministarka Mihajlović.

Izvor: N1

Ukidanje subvencija za one koji kasne sa radovima

Ministarka je najavila i da će firmama koje kasne s radovima i ne povlače na vreme ugovorene kredite biti ukinute subvencije.

"Kompanije koje se finansiraju stranim kreditima dužne su da svakog 20. u mesecu podnose izveštaje o radovima i povučenim kreditima", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da će za kompanije koje za jednu godinu naprave tri puta prekršaj u povlačenju kredita tražiti razrešenje direktora.

Srbija je, kako je rekla ministarka, ugovorila kredite s Kinom i Rusijom ukupne vrednosti 2,44 milijarde evra, od čega je za saobraćajnu infrastrukturu namenjeno 1,44 milijarde evra.

Počinje izgradnja autoputa Surčin - Obrenovac

Mihajlović je rekla da se radovi na infrastrukturnim projektima koje grade kineske firme odvijaju prema ugovorenim rokovima.

Ona je najavila početak izgradnje deonica autoputa Surčin - Obrenovac za 1. mart, koja treba da bude završena do nevembra 2019, godine, kao i početak modernizacije pruge Beograd Budimpešta na deonici Stara Pazova-Novi Sad.

"Deonicu autoputa Surčin-Obrenovac od drugih razlikuje to što je sva projektno-tehnička dokumentacija spremna i obezbeđeno finansiranje, obavljena je ekspropijacija na delu oko mosta, a ostatak će biti gotov do aprila. Ta deonica će kada kineska kompanija Šandong u novembru završi taj deo puta na Koridoru 11 autoputem povezati Obrenovac sa Preljinom", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da će praksa ubuduće biti da se za određeni projekat obezbedi dokumentacija pre nego što počne gradnja.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Isprani Mozak

Moj kum grk igrom slucaja radi tu deonicu. Projekat koji je radio CIP je los, grci su finansirali i napravili nov. Inave je lepo receno da ce zavrsetak biti za minimum godinu i po dana, samo sto to Vucicu niko ne sme da kaze, vec prebacuju krivicu na izvodjaca.

36 3

Milos

Uopste nisi u pravu,grci stede,fusare i maju 40 posto manje radnika od potrebnog broja,pa ih sele samo umesto da rade,rade losim repromaterjalom i jos milion drugih stvari za koje su samo oni odgovorni.

3 1

Savo Teoretičar

Ma kad ona u maju dodje na premijersko mjesto ovo će planuti za par mjeseci.

21 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo