Kakav će uticaj imati na glasače Nikolićeva najava?

Za mnoge neočekivana odluka Tomislava Nikolića, izazvala je pravu buru i dodatno zakoplikovala političku scenu Srbije. Kakav će uticaj to imati na glasače naprednjaka i vladajuće koalicije, ali i one koji bi svoj glas dali nekom drugom?

Izvor: N1

Glasači Srpske napredne stranke, po svemu sudeći, na predstojećim predsedničkim izborima, biraće između dva kandidata - Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ne veruje da je moguće da posle svega njih dvojica postignu dogovor o jednom kandidatu.

"Mislim da je Nikolić dao sve od sebe da se dogovori, ali očigledno nije pregovarao u onim koordinatama u kojima su njegovi zahtevi potpadali u domen onoga što je ostvarivo. Ja imam utisak da kako vreme protiče da je ova stvar otišla isuviše daleko i sumnjam da dogovor postaje moguć", kaže Dejan Vuk Stanković.

To znači da bi umesto zajedno, Vučić i Nikolić u kampanji bili jedan protiv drugog.

Koliko je ovakav razvoj situacije bio neočekivan, mozda najbolje svedoci to sto nijedna agencija za istraživanje javnog mnjenja od nekoliko koje smo kontaktirali nije radila istraživanje o podršći birača u slučaju da kandidati budu i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Ono što je međutim, za analitičare sigurno, jeste da će Nikolić uzeti deo glasova Vučiću, što bi značilo da će se predsednik ipak birati u drugom krugu.

"Ovo je sad najgora opcija za SNS jer se bukvalno do sinoć verovalo da se stvaraju dobri uslovi da Vučić u prvom krugu pobedi i završi. Ja mislim da bi za Vučića sam ulazak u drugi krug bio na neki način poraz jer nije spreman na to. On je dakle ubeđen bio da će dobiti izbore predsedničke u prvom krugu", kaže Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a.

Osim na glasače SNS-a i vladajuće koalicije, ovakva situacija mogla bi da utiče i na ostale kandidate na izborima.

"Svi kandidati mogu da plate. Može da plati i Vuk Jeremić i Saša Janković jer sad ljudi mogu iz inata da glasaju za Tomislava Nikolića protiv Vučića. Ne znam šta će uraditi običan glasač koji nije član SNS-a2, kaže novinar Jakša Šćekić.

A ne zna se ni kada će glasači izaći na birališta i da li će osim predsednika birati i novi saziv parlamenta.

Komentara 37

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

sale

Prvi put tri kandidata iz jedne strane: Šešelj, Nikolić i Vučić.

16 0

Raspucin

Vreme je da se narod opameti. POTPUNO JE NEVAZNO KO GLASA I KAKO, VEC JE NEOBICNO VAZNO KO CE BROJATI GLASOVE I KAKO.? Predsednik RIK-a iz SNS-a.? Republicki Zavod za Statistiku kaze oko 7.200.000 popisanih stanovnika. Republicka Izborna Komisija kaze oko 6.800.000 biraca, razlika oko 400.000 sto bi trebalo da su maloletna lica bez prava glasa, a sto je nemoguce, jer je oko 20% populacije od ukupnog broja popisanih maloletno i sto iznosi oko 1.400.000 bez prava glasa , a ne 400.000. GDE NESTADE 1. 000.000 LISTICA???

28 1

Advokat

Mozda ste u pravu ili ne, ali APSOLUTNO je vazno da se izadje na glasanje i da se glasa za Sasu Jankovica, coveka kome se moze naci zamerka. Valjda je Srbija konacno civilizacijski sazrela.

26 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo