Prosvetari protiv zakona - ogromna moć u rukama ministra

Loš zakon je najgora vrsta tiranije - poručuju u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, uoči javne rasprave o novom Zakonu o osnovama obrazovanja i vaspitanja, u čijoj izradi, kažu, nisu ni bili pozvani da učestvuju.

Izvor: N1

Od radne verzije zakona su očekivali decentralizaciju i prebacivanje odgovornosti na škole, a ponuđena rešenja, kažu u Uniji sindikata, sistem centralizuju još više.

Zakon ima svojstva zakona, ako je u skladu sa zdravim razumom - ideja je vodilja prosvetara zarad glasne kritike novog zakonskog rešenja.

"Kada je naprotiv jedan zakon u suprotnosti sa zdravim razumom, naziva se nepravednim zakonom, te u takvom slučaju prestaje biti zakon i postaje činom nasilja", kaže pr USPRS Vesna Jerotijević.

A nepravedan je, kažu, jer ogromnu moć koncentriše u rukama ministra prosvete, koji bi trebalo da imenuje direktore oko 2.000 školskih ustanova, što je, dodaju, i fizički nemoguće.

"Sa druge strane, bojimo se velike politizacije, jer ako ministar ne zna koga će postaviti, verovatno će pitati lokalnu samoupravu, a naravno lokalna samouprava će reći da je to neko ko je njima blizak. Onaj ko je blizak lokalnoj samoupravi, u velikom broju slučajeva, ne uvek, je blizak partijama na vlasti", navodi predsednica USPRS Jasna Janković.

Problem su, nadvode, i konkursi za zapošljavanje, koji će otvoriti vrata novom kadru, a već zaposlene ostaviti bez punog fonda časova. Prosvetari traže i izmene članova zakona, koje se odnose na strukturu školskih odbora i Nacionalnog prosvetnog saveta.

"Odlučeno je da Nacionalni prosvetni savet broji mnogo manje članova, uz argument da je revizorska komisija dala primedbu da treba da bude manje članova, da su to velike pare. Mi smo čak predlagali - smanjite nadoknade koje dobijaju članovi Nacionalnog prosvetnog saveta, ali nemojte ljudima oduzimati ingerencije, jer Savet je Savet", rekao je član predsedništva USPRS Zvonimir Jović.

Za direktora Čačanske gimnazije, gorući problem je standardizacija u obrazovanju.

"Standardi u stvari uništavaju individualnost i kreativnost i inicijativu nastavnika i učenika. Sve se svodi na to da su nastavnici i učenici primorani da ispune neke standarde koji im guše tu inicijativu i kreativnost, da bi oni koji ih mere mogli to da ocene na pravi način", smatra direktor Čačanske gimnazije Ivan Ružičić.

Na ova pitanja, tokom praznika, N1 nije dobila odgovor ministarstva.

Novi sastanak prosvetara i predstavnika ministarstva prosvete očekuje se nakon 20. februara, a do tada, podsećaju iz sindikata, socijalni dijalog podrazumeva da njihovi zahtevi budu ne samo saslušani, već i prihvaćeni.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Južni

Sindikalne organizacije u školama su uglavnom pod kontrolom direktora tako da je stav sindikata stav direktora kojima je u interesu da i dalje sami sebe biraju uz pomoć svojih stranaka a ne da ih imenuje neko drugi.

5 3

Djenka

A da vi prosvetari konacno pocnete malo vise da radite a malo manje da pijete? Primer II KG Gimnazije. I kad strajkujete da konacno isterate jedan strajk do kraja sa zahtevima? I za kraj: Znate kakve ce vam plate i uslovi rada biti u skolstvu a ipak svesno idete u ucionice za malu platu. I nemojte da mi pricate da je u pitanju ljubav jer znam barem 50 prosvetara iz razlicitih skola koji gledaju da eskiviraju sve moguce obaveze a i da kvalitetno uce decu jer im je mala plata.

1 14

Pijacola

ima losih profesora, ali ne treba gledati takve budale, a pogotovo ih ne treba pominjati kad su u pitanju njihova prava, jer su bedna.

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo