Eksploatacija srpskih radnika u Evropi ne čudi stručnjake

Ilegalno angažovanje radnika iz Srbije u Slovačkoj, u nehumanim uslovima i uz kršenje ljudskih i radničkih prava, izazvalo je burne reakcije. Međutim, nije iznenadilo stručnjake. Kako kažu, jedina novost je dokaz da do eksploatacije radnika dolazi i u srcu Evropske unije, u čijoj osnovi je poštovanje prava svakog čoveka.

Izvor: N1

Radnici iz Srbije koji ilegalno rade u fabrikama u Slovačkoj, žrtve su radne eksploatacije. To tvrde u udruženju za borbu protiv trgovine ljudima Astra. Oni, ali i radnici koji i u drugim zemljama rade ilegalno, često su izloženi nehumanim uslovima, rade po 12 sati dnevno, sat rada im je i do tri puta manji od iznosa koji se plaća domaćim radnicima. U Astri kažu da radnici ne treba da idu u inostranstvo bez radne dozvole i ugovora o radu, koji potpisuju sa inostranim poslodavcem, pre odlaska.

"Da ugovore potpisuju samo sa poslodavcem, da ne postoje agencije za zapošljavanje sa kojima mogu da potpisuju, da često postoje novčane prevare, novčane prevare od agencije za zapošljavanje, jer one bi trebalo besplatno da daju usluge svim nezaposlenima i to je važno da znaju da su zakonom zaštićeni", kaže Katarina Ivanović iz organizacije Astra.

Informacija da u sred EU veliki broj radnika iz Srbije radi na crno u užasnim ulovima i za zaradu koja je daleko ispod minimalne nije iznenadila Tanju Jakobi. Ona smatra da je to globalni ekonomski problem

"Svi smo u toj trci ka dnu i Evropa, da bi bila konkurentna, konačno ulazi u tu trki. I vi ste videli da nemačke firme napuštaju nemačke gradove i sela i dolaze ovde da bi zasnovali proizvodnju u Nišu. Tako da mi stalno imamo jednu istu priču, samo je pitanje gde se ona seli, da li ide skroz do Kambodže ili će naći nešto tako jeftino u Nišu ili malo niže", kaže Tanja Jakobi, iz Centra za istraživanje javne politike.

Uprkos svim savetima, veliki broj ljudi spreman je na rizik i da, kako kaže Tanja Jakobi, „pređe pola sveta da bi zaradio neki novac“.

"Između beznađa i nekog posla, svaki posao je dovoljno dobar da se prihvati", kaže Jakobi.

I država ima način da pomogne svima koji požele da rade u inostranstvu. U tu svrhu su, u okviru nacionalne službe za zapošljavanje, osnovani migracioni servisi, u kojima se mogu dobiti informacije o putu koji radnik mora da pređe kako bi se zaštitio, ali i potencijalnim opasnostima. Međutim, svaki radnik će ipak morati i sam da istražuje, jer nikakvih garancija nema.

Tagovi: radnici , uslovi , rad na crno

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Roko

Oni su nelegalno tamo , to znaci na crno . Niko ih nije zvao i ako im je tesko neka idu

4 1

Što bi se čudili?

"Eksploatacija srpskih radnika u Evropi ne čudi stručnjake..." ... - Naravno da ih ne čudi: na isti, i još gori način - srpske radnike eksploatišu srpske gazde ("srpski domaćini", kako im ovdašnje vlasti tepaju!) i strani investitori u samoj Srbiji...

42 0

VREME CUDA

Mene cude radnici koji sve to podnose jer ako je sada ovako, sutra, ko ga doceka, bice JOS, JOS GORE!

7 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo