Jovanović: Moskva oslonac za Nikolićevu odluku

Tomislav Nikolić ima pravo da se kandiduje na izborima za predsednika Srbije samo bi bilo pošteno da kaže koji su motivi uticali na tu odluku i šta je cilj njegove kandidature, izjavio je lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Izvor: N1

Jovanović je rekao da je jasno da se Nikolić na taj korak odlučio, pre svega, nezadovoljan činjenicom da je ostao bez podrške predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i SNS. 

"Oslonac za ovakvu odluku vidim u Moskvi i u činjenici da nikada do sada predsednik Srbije nije biran bez velikog uticaja Moskve na taj izbor. Čak i 2000.godine Koštunici nije bilo moguće da formalno stupi na dužnost predsednika pre nego što je u Beograd došao Lavrov i tako nešto omogućio", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u prethodnih pet godina Nikolić je bio oslonac ruskih interesa u zemlji i neko ko je svojim ponašanjem bio prepreka ne za Vučića, nego za čitavo društvo. 

"Sam Vučić je vešto manevrisao i pravio kompromise koji su mu bili potrebni kako bi učvrstio svoju vlast. U zemlji postoje krugovi koji smatraju da povlačenjem Nikolića gube oslonac u trenutku u kojem nisu sigurni kakve su namere Vučića koji je povukao radikalan potez kandidujući se za predsednika Republike", rekao je Jovanović.

On je dodao da su to ljudi koji su oduvek bili oslonac Nikoliću i koji su u njegovoj politici pronalazili garancije da se Srbija neće promeniti u meri u kojoj je to potreba i da će biti sigurno utočište za njih. 

Građanske demokratske snage, smatra Jovanović, moraju da preuzmu svoj deo odgovornosti i da "jasno kažu šta je budućnost za koju se borimo". 

"Za LDP nema dileme, Evropa, a ne Rusija, mir u Bosni, na Kosovu, u regionu. Ono oko čega ne sme da se pravi kompromis to je potpuno drugačija atmosfera u društvu", rekao je Jovanović. 

On je ocenio da ovako radikalni potezi koji su povučeni poslednjih nekoliko dana ne doprinose tome.

"U ovom trenutku nas ne samo Nikolićeva kandidatura, nego ono što za tom kandidaturom dolazi, obavezuje da budemo mnogo ozbiljniji da postignemo neophodne dogovore koji bi bili sidro za ovako nestabilnu i nesigurnu zemlju", rekao je Jovanović. 

On je ocenio da će "sukob između Nikolića i Vučića učiniti dodatno jačom desnicu, dovesti do promena političkih odnosa u zemlji". 

Jovanović je rekao da su parlamentarni izbori realni, ukoliko Vučić ostane bez većine zbog podela do kojih će doći u SNS, ali je istakao da su oni veliki rizik za zemlju.

"U njih ne možemo da uđemo nepripremljeni kao što smo ušli u predsedničke izbore", istakao je. 

Jovanović je rekao da je ono što je "poručio Vuku Jeremiću i Saši Jankoviću pre sedam dana danas aktuelnije nego ikad". 

"Dužni su da sednu i porazgovaraju, kao i oni koji su ih kandidovali, kako bi se postigao neophodan dogovor koji bi omogućio građanskim snagama u zemlji da izađu što jače iz ovog turbulentnog vremena, jer je ovakav haos u Srbiji, između ostalog, posledica i naših slabosti i nemoći", zaključio je Jovanović.

Kostreš: Opozicija da se objedini oko zajedničkog kandidata

Bojan Kostreš Izvor: N1

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da proevropska opozicija ima "jedinstvenu priliku" da se objedini oko zajedničkog kandidata, ukoliko je tačno da će se na izborima kandidovati i aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Ako je istina da se Nikolić kandiduje i mimo Srpske napredne stranke, to je jedinstvena prilika da se proevropska opozicija dogovori oko jedinstvenog kandidata", rekao je Kostreš agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, predsednički kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić sada imaju "istorijsku šansu ali i odgovornost" da Srbiji pomognu da se definiše kao demokratska, sekularana, evropska država i da se pobedi postojeći režim.

"Činjenica da postoji mogućnost podele glasova vladajuće koalicije na Nikolićeve i Vučićeve dovodi proevropsku opoziciju u šansu da se pobedi režim. Janković i Jeremić u ovom momentu imaju ogromnu šansu da se dogovore, ali i odgovornost da interese i sujete ne stave na prvo mesto", poručio je Kostreš.

Dodao je da ne zna da li su parlamentarni izbori mogući. "Ali, ukoliko se Nikolić kandiduje, ništa me ne bi iznenadilo", kazao je Kostreš.

Tadić: Sad se vidi da je sve bila laž

Boris Tadić Izvor: N1

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da vest o odluci Tomislava Nikolića da se kandiduje za predsednika Srbije pokazuje da je sve politička trgovina i da je sada prilika za opoziciju da se ujedini, promeni vlast i vrate demokratske institucije.

Tadić je kazao da će se sa Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem sigurno sastati danas ili sutra, ali i sa liderima raznih stranaka u nastojanju da nađe racionalno rešenje.

"Sada imamo situaciju u kojoj se vidi da je sve bila laž - i njihovi (Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića) odnosi su laž i državno jedinstvo je laž i principijelnost o kojoj govore i podrška jedno drugom, jer je sve zavisilo samo od trgovine", ocenio je Tadić u izjavi agenciji Beta povodom najave da bi Nikolić mogao biti kandidat za predsednika Srbije.

On je kazao da je Nikolić pustio "udicu" da će se kandidovati posle čega je nastala konsternacija u vladajućoj koaliciji koja je "već proslavila pobedu Vučića na slavi kod (lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića) Palme u Batočini".

Tadić je ukazao da je Nikolić danas posle više sati ćutanja izašao sa informacijom da hoće da se dogovori i da je na taj način podigao sebi cenu kao na političkoj pijaci.

On je istakao da je sada prilika da opozicija konačno ponovo sedne za sto i razmotri nastalu situaciju i vidi da li treba izaći sa jednim kandidatom ili ono što je Vučić želeo, sa više kandidata da bi se razmrvilo biračko telo i "on (Vučić) prošao glatko, kao kroz sir, na ovim izborima"

"Njemu je Nikolić bacio izazov ovog trenutka u lice i to i jeste jedna šamarčina s obzirom da je do sada bio neprikosnoven u svakom smislu", ocenio je Tadić.

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Đak

Čeda je stalno nečiji advokat, sada nije, već je advokat PROTIV Tome Nikolića od kojeg traži da objasni zašto se kandidovao! To nije tražio ni od jednog kandidata, već samo od Nikolića koji već vrši tu dužnost. Time se upisao u grupu nezrelih političara iz SNS (izuzev AV) koji ponižavaju predsednika Republike Srbije. Svi hoće u Topaloviće.

1 0

Kosta

Prosvetitelj Ceda sa sveviducom kuglom.

3 1

Gradjanin Srbije iz Srbije.

Rusija ubija Srbiju jos od 8 sednice.

8 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo