Zatvori

Vodič kroz Brisel za nepismene

Vodič kroz Brisel za nepismene Izvor: N1

U Briselu sam tri sata spavao na podu i rekao Dačiću da ništa ne potpisuje – objasnio je svojevremeno premijer Vučić kako izgledaju briselski pregovori, jedna od najvećih misterija savremenog čovečanstva.

Spavaš, dakle, gde padneš, najčešće na podu, što je jeftinije a i dobro je za kičmu, s tim što Dačiću prethodno moraš da objasniš da ništa ne potpisuje, jerbo je Srbija u najvećoj opasnosti kad Vučić spava, a Dačić je budan.

Uz to, Srbija je u najvećoj opasnosti kad je Vučić na podu, a Dačić na nogama. Srbija je u pogotovo u opasnosti kad je Vučić na podu, a Dačić na nogama sa hemijskom olovkom u rukama.

-Dajte mi oslonac, ja ću hemijskom olovkom pomeriti Kosovo – rekao je jednom prilikom Dačić, pa mu od tada pred spavanje uvek kažu: “Nemoj ništa da potpisuješ dok se ne probudimo”.

-Ali šta ako mi traže autogram? - upita ih uvek Dačić koga po ulicama Brisela presreću brojni obožavaoci.

-Ni autogram! Autograme možeš da deliš samo kad smo mi budni – objasne mu članovi naše delegacije i ispruže se po podovima zgrade briselske administracije.

-Ovi Srbi vole da pregovaraju dok ne popadaju s nogu – utisak je briselskih birokrata koji po ceo dan preskaču članove srpske delegacije koji se, eto tako, izvale gde god nađu zgodno mesto.

Međutim, dešava se nešto čudnovato: tri, četiri meseca posle briselskih pregovora premijer Vučić uvek iznova primeti da je izgleda neko ipak nešto potpisao.

-Ček, ček... Kad sam ono prilegao na pod, ja jesam rekao Dačiću da ništa ne potpisuje, ali izgleda nisam rekao Marku Đuriću! - lupi se tako premijer Vučić po čelu kada na adresu Vlade Srbije stigne račun za četiri porcije karpaća od lososa, tri boce vina, srneća leđa sa šlagom i pozivni broj “plus 383”.

“U Brisel ubuduće voditi samo nepismene!” - zapisao je premijer Vučić u podsetnik, jer ima utisak da tokom ona tri ključna sata briselskih pregovora, kada se on izvali na pod i kaže Dačiću da ništa ne potpisuje, uvek neko nešto potpiše, što on obično sazna sa istorijske distance od dva meseca.

“Dobro, mogu ponekad da povedem i Tomu, da i on malo vidi sveta” - dopisao je ispod one prethodne beleške u podsetniku.

-Tomislave, dakle, najvažnije je da ništa ne potpisuješ, samo se smeškaj, budi prirodan i gledaj šta ja radim. Kad ti se spava, umotaj se u krpe, pardon, umotaj se u ovaj tepih i kaži Dačiću da ništa ne potpisuje ako je prethodno zaboravim da mu kažem – objasnio je premijer predsedniku kako treba da se ponaša kad su onomad stigli u Brisel.

-Ko vam je ovaj? - pitala je diskretno Federika Mogerini kada je ugledala Tomu Nikolića kako cupka u hodniku.

-On je sa mladine strane! Jedan moj dalji rođak iz provincije! - razjasnio je premijer Vučić pojavu tog dosad nepoznatog člana pregovaračkog tima, koji je iz čista mira banuo u Brisel usred zime, kad mu vreme nije.

Predsednik Toma bio je sve vreme zagledan u neke papire i ostavljao je utisak čoveka koji se ozbiljno sprema za pregovarački proces.

-Ja uopšte ne znam šta mi je Dragica sve ovde napisala... Ona nije normalna... Gde da nađem cipele Elisabetta Franchi broj 46?... Plišani sako mantilić Escada... Flora by Gucci, toaletna voda, pakovanje od 75 ml sa notama citrusa i božura... Torba Dolce & Gabbana u ciklama boji... - predsednik Toma je bio zamišljeno zagledan u papire dok se nije pojavila kosovska delegacija.

-Sve moj do moga! - uzdahnuo je predsednik Toma, a kada je video visoku predstavnica EU za spoljnu politiku kako se pozdravlja sa kosovskom delegacijom, uzdahnuo je: “Sve moj do Mogerini!”

Pritom mu nije bilo jasno zašto na papiru ispred nje piše - “visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini”, kad ona uopšte nije visoka.

-Zašto kod nas ne piše: visoki predstavnici Srbije za spoljnu politiku, pa mi smo svi visoki, sem Dačića, a ona nije uopšte? - pitao je Vučića šapatom.

-Tomislave, ništa ne pitaj, ništa ne potpisuj, samo gledaj šta ja radim! - uzvratio mu je šapatom premijer.

-A da ne znaš slučajno gde ovde ima da se kupe cipele Elisabetta Franchi broj 46? - pitao je opet premijera.

-Ne znam, Tomislave! Ajd sad se malo koncentriši, počinju pregovori! Pravi se da te zanima! - objasnio mu je premijer.

Posle četiri sata premijer je rešio malo da se ispruži po podu, svim članovima delegacije objasnio je da ništa ne potpisuju dok on ne ustane, ali je zaboravio predsedniku da naglasi da sem što ne treba ništa da potpisuje, ne treba ništa ni da pita.

-Federika, izvinite... - zaustavio je predsednik Toma visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku na hodniku ispred sale.

-Izvolite! - nasmejala se Federika briselski ljubazno.

-Posle današnjeg razgovora, imam samo jednu nedoumicu?

-Verovatno vas muči ovo oko ROSU? - pitala je Mogerini.

-Ma neee... Muči me Escada... Moja Dragica uopšte ne nosi te ROSU komplete, više voli ove Escada... Dakle, mene zanima: u kojoj ulici je butik Escada? - postavio je predsednik pitanje visokoj predstavnici.

-Ah, pa znam, i ja više volim Eskadu nego ROSU... Pozdravite suprugu, ima prefinjen ukus... dakle, izađete, pa idete dve ulice desno, onda na prvom semaforu levo i videćete, piše Escada! - bila je ljubazna Mogerini.

-Hvala puno... Vidi se da ravnopravno tretirate sve strane u pregovaračkom procesu. A da ne znate slučajno gde ima da se kupe cipele Elisabetta Franchi broj 46? - nastavio je pedsednik Toma pregovarački proces.

-Ja sam mislila da vas zanima ovaj pozivni broj 383? Raspitaću se pa ću vam javiti! - objasnila je ljubazno Mogerini

Soba naše delegacije u Briselu izgleda ko slika Uroša Predića “Kosovka devojka”. Svi leže na podu, jedina razlika je što na kraju ustanu s poda i protegnu se. Tako se protegao i premijer Vučić posle tri sata blaženog sna, kada je primetio da nema predsednika Nikolića.

-Samo da nije ništa potpisivao! - uzdahnuo je na prvu loptu i krenuo da ga traži po hodnicima, kada su mu javili da je u briselskom butiku Escada došlo do sukoba jednog člana naše delegacije i nekoliko članova kosovske delegacije oko unikatnog plišanog sakoa-mantilića.

-J... ga, trebao sam da mu kažem da ništa ne potpisuje, da ništa ne pita i da ne naseda na provokacije – lupio se premijer Vučić po čelu, i odmah iz Brisela otišao u Rašku da smiri tenzije.

Predveče iz Brisela javio mu se predsednik Toma svestan situacije.

-Je l' znaš da nemaju broj 46? - rekao je premijeru, državnički.

-Ali Tomislave, ja sam ovde sa Srbima, zvecka se oružjem...

-Ma kaži im da ništa na brinu... Ja ću prvi da idem u rat, samo još da vidim gde ima ova torba Dolce & Gabbana u ciklama boji...

Tagovi: kolumna , Brisel , dijalog

Komentara 146

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Slavko Jakovljevic

Vucic je kroz briselsku spravu ubio Srbiju! A Srbi iako se probude bice prekasno i Vucic.nece biti bise i Srbojiiii... P:SAJDZO 2017.

0 0

Yoma

Genije!

7 0

Milica

Bravo

30 101

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo