Nevidljiva mesta stradanja Jevreja i Roma uskoro obeležena

Uz Jadovno Pag i Gospić u Hrvatskoj, u Srbiji postoji 12 mesta u Srbiji, koja su mapirana kao mesto stradanja i za koje će biti kreirana posebna internet stranica u obrazovne svrhe, a potom na terenu i primereno obeležena.

Izvor: N1

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda

Mesta su obeležena, strašno je i nedopustivo sto se godinama o tome ne govori. Setimo se samo kada se zločin negde desi i onda to bude aktuelno par dana i gotovo. Na žalost tako je.

1 0

Da se ne zaboravi

Presudnu ulogu u progonu i uništavanju Židova u Srbiji odigrao je Milan Nedić. Drugog rujna 1941. obećao je da će „smesta da najoštrije postupi protiv Jevreja... koji treba da budu uklonjeni iz svih javnih službi i sakupljeni u konc-logore“. Tako je i bilo. U Nedićevoj Srbiji ubijeno je 150 000 Židova uglavnom starih...žena i dece. „Konačno rješenje“ židovskog pitanja provedeno je na Sajmištu dolaskom nekoliko plinskih komora-kombija iz Njemačke. Te komore su isprobane u Ukrajini, ali se nisu pokazale najučinkovitijima u ubijanju Židova, žale se Nijemci. Hermetički zatvoreni veći kombi nakrcan Židovima kad bi krenuo u nj je puštan otrovni plin. Jadni ljudi kad bi se počeli gušiti vriskali bi, jaukali, lupali, ali već za 20 minuta nastupila bi smrt. Međutim, njemački zapovjednici žale se na suđenju u Nürnbergu, da su neki Židovi davali znakove života kada bi otvorili komoru pa bi ih morali ubijati njemački vojnici, što im je stvaralo „neugodan osjećaj“! U Beograd je poslan jedan od takvih prvih kombija. Već u ožujku i svibnju 1942. svako jutro, osim nedjeljom i blagdanom, kretao bi se kombi nakrcan židovskom djecom, ženama i starcima kojima je bilo rečeno da ih premještaju. Prividno ljubazni, djeci su pri ukrcaju čak davali bombone (moja asocijacija na ratnog zločinca Ratka Mladića koji, prije masakra Bošnjaka u Srebrenici 1995., „nježno očinski“ po kosi miluje bošnjačku djecu). Dok je nakrcano vozilo išlo kroz Beograd za Avalu, puštan je otrovni plin koji ih je počinjao ubijati. Na Avali bi već svi bili mrtvi.

8 8

Drugar

i nije te mrzelo da kuckas sve to? Mene mrzi da te citam... onako drugarski, krace komentare ostavljaj...

5 4

* Sva polja su obavezna