Korisnici socijalne pomoći čistili sneg u Beogradu

Korisnici socijalne pomoći čistili sneg u Beogradu Izvor: Fonet/Nenad Porpević

Radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći čistili su sneg na uglu Ruzveltove i Ulice kraljice Marije.

Direktor Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Vladimir Ilić rekao je novinarima da je akcija čišćenja snega organizovana u sklopu aktivacije za korisnike novčane socijalne pomoći, koja se organizuje na osnovu uredbe Vlade Srbije.

On je rekao da je danas 60 korisnika novčane socijalne pomoći čistilo sneg.

Na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu ima ukupno 20.000 korisnika novčane socijalne pomoći, a oko 5.500 korisika je radno sposobno, rekao je Ilić.

On je naveo da su nadležni Gradskog centra za socijalni rad anketirali korisnike novčane socijalne pomoći, da su radili individualne planove za njih i usmeravali ih na aktivaciju.

Aktivacija je moguća u obrazovanju, kako formalnom, tako i neformalnom, zdravstvenoj zaštiti, a jedan od elemenata je i radna aktivacija putem koje oni pokušavaju da se oduže državi i da prevaziđu svoje trenutno stanje dizanjem nekih kapaciteta, rekao je Ilić.

On je kao dobar primer naveo Mladenovac, gde je tridesetak korisnika novčane socijalne pomoći bilo uključeno u rad komunalnog preduzeća, a šest korisnika je na taj način dobilo i stalno zaposlenje.

Ilić je rekao da je Gradski centar za socijalni rad potpisao ugovore sa beogradskim komunalnim preduzećima, da pokušavaju da aktiviraju korisnike i obezbede im sigurniju budućnost.

On je rekao da su korisnici socijalne pomoći obično deset i više godina na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad.

Moramo da ih aktiviramo i da im pomognemo da podignu svoje kapacitete kako bi prevazišli stanje socijalne potrebe u kom se nalaze, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, najveći broj osoba koje su se opredelile za radnu aktivaciju ima srednju školu, a oni koji ne žele da se uključe u aktivaciju nemaju završenu školu.

Veliki broj korisnika novčane socijalne pomoći, naveo je, nema ni osnovnu školu i nadležni Gradskog centra za socijalni rad pokušavaju da ih animiraju da je završe.

Korisnik novčane socijalne pomoći Džulijan Mehmeti, koji je raseljen sa Kosova i živi sa ženom i šestoro dece, rekao je da je osam godina korisnik novčane socijalne pomoći, kao i da mu supruga ne radi.

U Beogradu živi od 1999. godine, ranije povremeno radio privatno, ali nije uspeo da nađe zaposlenje.

Mehmeti je naveo da završava osnovnu školu, da će zatim da upiše kurs za keramičare i nada se da će, kada ga završi, naći posao.

Učešćem u akciji čišćenja snega želim da pomognem Beograđanima da ulice budu čiste, rekao je Mehmeti.

Komentara 39

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ja

Sada im po zakonu o radu isplatite 130 dinara svaki radni sat i uplatite im penziono i zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti. Zakon vazi! Niko ne ma pravo da uposljava ljude mimo zakona o radu!

14 0

Srdjan

Dakle, da rezimiramo: aktivacija kapaciteta korisnika socijalne pomoći (čitaj: crkavice), i prevazilaženje potrebe za istom sastoji se u izvođenju na ulicu i čišćenju snega. Bravo! Prevazišli ste sami sebe, ali u - GLUPOSTI!

16 1

Neko, Negde...

Odvratno i nehumano! Ljude koji vrlo verovatno nemaju sta da jedu ova drzava podvrgava teskom fizickom radu na velikoj hladnoci. Da li se mozda ministar za rad i socijalna pitanja setio da ih pita da li su makar nesto jeli tog dana ili su cistili gladni? Da li je robovski, prinudni rad po ustavu?

48 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo