Silicijum je tajanstveni treći element Zemljinog jezgra

Silicijum je tajanstveni treći element Zemljinog jezgra Izvor: Shutterstock

Japanski naučnici tvrde da je silicijum preostali tajanstveni element u Zemljinom jezgru, čime su, ako su u pravu, razrešili jednu od najdubljih zagonetki planete.

Odavno je postignut konsenzus da se središte Zemlje sastoji od 85 posto gvožđa i 10 posto nikla, a za preostalih pet posto glavni su kandidati bili sumpor, kiseonik i silicijum.

Japanski geofizičar Eiji Ohtani sa univerziteta Tohoku i njegove kolege tvrde da je najverovatnije u pitanju silicijum.

Ohtanijev tim sprovodio je eksperimente s legurama gvožđa i nikla pomešanim sa silicijumom i u laboratoriji ih podvrgavao visokoj temperaturi i pritisku kakvi vladaju u Zemljinom jezgru.

Otkriveno je da dobijeni rezultati odgovaraju seizmološkim podacima, odnosno seizmičkim talasima kakvi se javljaju u jezgru.

"Naša ispitivanja pokazuju da se preostalih pet posto jezgranajvećim delom sastoji od silicijuma", rekao je Ohtani.

Ovaj naučnik tvrdi je kako je malo verovatno da u Zemljinom jezgru ima kiseonika, kao što ga je verovatno bilo u početku stvaranja Zemlje, jer kiseonik i silicijum teško mogu egzistirati zajedno na istom mestu.

Zemlja je sastavljena od tri glavna sloja: spoljne kore, gde žive ljudi, omotača koji uglavnom čini magma i drugi polutvrdi materijali, i od jezgra. Jezgrozemlje dodatno čine dva sloja, spoljni od tečnog gvožđa i nikla i unutrnji, vrući sloj od gvožđa.

Tagovi: Zemlja , Japan , naučnici

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nije ni cudo

Komentari na nivou...

4 1

Mali preduzetnik

Kako da nije...

2 11

Vlada

I?

2 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo