Arhiv Brusa Springstina otvara se u Nju Džersiju

Arhiv Brusa Springstina otvara se u Nju Džersiju Izvor: REUTERS/Courtesy Eric Meola

Američki univerzitet Monmut u saveznoj državi Nju Džersi osniva arhiv sa zbirkom pisanih dela, predmeta i fotografija pevača Brusa Springstina, koji je odrastao u obližnjem radničkom gradu Friholdu.

Arhiv Brusa Springstina i Centar za američku muziku čuvaće i promovisati nasleđe Springstina i drugih kultnih muzičara kao što su Frank Sinatra i Vudi Gatri.

Univerzitet se nalazi 25 kilometara od Friholda, rodnog grada autora pesme "Born in the USA", koja je dala naziv negovog klasičnog albumua "Born to Run", a takođe je blizu Asberi Parka, priobalnog grada gde je Springstin počeo svoju karijeru.

Mesto izabrano za arhiv "brilijantno obuhvata suštinu Springstinove muzike", rekao je Pol Braun, predsednik univerziteta Monmut, koji već ima veliki muzički program povezan sa Gremi muzejom u Los Anđelesu.

Springstin (67) se sve više interesuje za svoje nasleđe. Prošle godine objavio je autobiografiju pod naslovom "Born to Run" koju je pohvalila kritika. U knjizi on opisuje svoje skromno poreklo i borbu protiv depresije.

Springstin je u predstavljanju svojih dela govorio i o značaju političkog aktivizma u muzici.

"Verujem da je muzika važna za aktivizam u smlislu da ona pobudi strast, pobudi interes, znatiželju, pokreće te da preispituješ sopstvena uverenja, direktno udara na tvoje emocije. Ona te pokreće iznutra", rekao je Springstin, prenosi vebsajt američke države Nju Džersi, NJ.com.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

slađa

...Change your heart, look around you... BECK verzija

0 0

Poznavalac Prilika

Šta li znači sintagma „skromno poreklo“!? Da li živimo u džordžijanskoj Engleskoj? Sramota!

2 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo