Zatvori

Dačić: Hrvatska predsednica ponovo napala Srbiju

Dačić: Hrvatska predsednica ponovo napala Srbiju Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović još jednom grubo napala Srbiju i da je, tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma, izrekla očiglednu laž.

"Šta je nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Jevreja i Roma - Jasenovcu, podiže tabla sa ustaškim pozdravom 'Za dom spremni'? Šta je nego ustaštvo i fašizam kada se u mnogim gradovima Hrvatske daju ulice Miletu Budaku, Pavelićevom ministru, poznatom po doktrini da srpsko pitanje treba rešiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče i trećinu proteraju?", upitao je Dačić u saopštenju prosledjenom danas medijima.

On je skrenuo pažnju i na rehabilitaciju Alojzija Stepinca, koji je bio na čelu komisije za pokatoličenje Srba i spomenik "ustaškom teroristi" Miru Barešiću, koji je ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića.

"Hrvatska predsednica govori o (Vojislavu) Šešelju, a u svemu ovome direktno učestvuje vlast u Hrvatskoj", rekao je Dačić.

Dodao je da toga nema ni u jednoj zemlji Evropske unije i da se ne može desiti da se u Nemačkoj ili Austriji negde čuje ili vidi nacistički pozdrav, ili da neko u Nemačkoj nazove ulicu po Hermanu Geringu ili Hajnrihu Himleru.

"I kako onda u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma?", upitao je šef srpske diplomatije.

Hrvatska predsednica, dodao je Dačić, pita se od koga se Srbija brani pa nabavlja avione, ali se ne pita koga to Hrvatska hoće da napadne pa nabavlja lansirne rampe. "Podsetiću da je Nezavisna država Hrvatska, nacistička ustaška tvorevina, okupirala deo Srbije do Zemuna, Šapca i Novog Sada, kao i celu Bosnu i Hercegovinu", kazao je ministar.

Dačić je istakao da se u jednom slaže sa predsednicom Hrvatske - da se treba okrenuti budućnosti i dijalogom i "hladnom glavom" rešavati pitanja iz prošlosti i tražiti zajedničke interese, navodi se u saopštenju.

"Srbija je na to spremna, ali nije spremna da trpi uvrede i poniženja", rekao je Dačić.

Predsednica Hrvatske je sinoć u intervju za HRT rekla da odgovorno tvrdi da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma. "Ako pogledate i sastav Hrvatskog sabora, nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga u srbijianskom parlamentu imamo 21 zastupnika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem. Mi želimo u Srbiji imati političkog partnera s kojim ćemo rešavari otvorena pitanja, a do teških pitanja još nismo ni došli".

Kako je rekla, Srbija treba da promeni svoju retoriku jer nikome ne pomaže. "Uvek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće priznati, ali možemo ići dalje u svojim odnosima", poručila je Grabar-Kitarović.

Komentara 43

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Borac

"Nema" ustasa u Hrvatskoj, kao sto "nema" cetnika u Srbiji... Ravnoteza u prirodi uvek postoji, hteli mi to ili ne!

1 0

Hrvoje

Hrvatska je jedna ozbiljna država, za razliku...

2 1

BGD 011

Без коментара! ''Загреб – Kолинда Грабар-Kитаровић је изjавила гостујући у емисији «Иза завесе» да jе «Хрватска настала на темељима борбе синова усташа и партизана», иако jе у истоj емисиjи ХРT-а изјавила да «одговорно тврди» да «у Хрватскоj усташтва и фашизма нема», истовремено оценивши да «мир и стабилност на овим просторима неће владати вечно». «Хрватска се мора усредсредити на садашњост и будућност. Престанимо да расправљамо о прошлости. Mодерна Хрватска настала jе на темељима борбе и заjедништва синова и кћери усташа и партизана. Таj концепт заjедништва коjи jе промовисао председник Фрањо Tуђман jе нешто наjвредниjе у његовоj политици и нешто што треба промовисати и даље», рекла jе председница Хрватске…Ова њена изјава је контрадикторна ономе што је током емисије мало пре тога изјавила.Наиме госпођа Kитаровић је током емисије изjавила да «одговорно тврди» да «у Хрватскоj усташтва и фашизма нема», за разлику од српског парламента где 21 посланик тврди да jе западна граница Србиjе на линиjи Вировитица-Kарловац-Kарлобаг. «Aко погледате и састав хрватског Сабора, нема ни jедне парламентарне странке коjа заступа неку фашистичку или експанзионистичку политику. За разлику од тога у српском парламенту имамо 21 посланика коjи тврде да jе западна граница Србиjе на линиjи Вировитица-Kарловац-Kарлобаг.И зато jе чак и њихов председник на jедном скупу у Сараjеву изjавио да jе то озбиљан политички проблем», рекла jе Грабар-Kитаровићева у емисиjи «Иза завесе» ХРT. Током гостовања у поменутој емисију Грабар-Kитаровић се дотакла и Републике Српске изјавивши да се «реално гледаjући Република Српска понаша као засебни идентитет (у БиХ) и скоро као самостална држава».'' «Mислим да их треба полако вратити на земљу», рекла jе Грабар Kитаровић у емисиjи «Иза завесе» ХРT. Танјуг

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo