Kakav standard građani mogu da očekuju u 2017?

Kakav standard građani mogu da očekuju u 2017? Izvor: N1

Koliko je realno poboljšanje životnog standarda građana u 2017. godini? Ekonomisti prognoziraju rast prosečne zarade već u martu, ali i da će iako najavljen, porez na plate i doprinose zavisiti od stanja u državnoj kasi.

Minimalna zarada je od početka godine porasla za devet dinara po satu. Zvanična statistika kaže da plate u privatnom sektoru rastu. Sledi i povećanje zarada u javnom sektoru, pa će samim tim porasti i prosek plata u Srbiji, poručuje direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

"Ako je sada iznos plate 46.000 dinara ili 370 evra po nominalnom kursu, onda bi to sasvim izvesno moglo da dostigne, konzervativo gledano, negde blizu 400 evra u martu mesecu", najavljuje Kovačević.

Da li će plate još više da porastu zavisi i od smanjenja poreza i doprinosa na zarade. Iako je premijer najavio takvu mogućnost u drugoj polovini ove godine, ministar finansija je istu brzo odbacio. Predsednik Fiskalnog saveta smatra da za smanjenje poreza nema prostora u 2017. kao i da ga je nerealno očekivati u naredne tri do četiri godine.

"Naravno, moglo bi da se stvori prostora ako bi se držale zamrznute plate i penzije, ako bi se državna i javna preduzeća brzo reformisala, taj deo otišao, i onda bi možda bilo prostora i za povećanje javnih investicija i nešto manje smanjenje poreza", objašnjava predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Analiza Ekonomskog instituta je utvrdila da porezi na zarade u Srbiji nisu među najvišima u Evropi.

"Jasno je pokazano da je to poresko opterećenje u Srbiji najblaže rečeno umereno u poređenu sa prosekom Evropske unije", kaže Ivan Nikolić, direktor za naučno-istraživački razvoj Ekonomskog instituta.

Da bi se smanjili porezi, moraju se smanjiti troškovi države za pomoć gubitašima, podseća Fiskalni savet.

Izvor: N1

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

TATJANA

Ala lupaju! Plata sa fakultetom u lokalnom samoupravama 42.000,00 dinara. Naravno ovde ne planiraju povećanje. Više nego sramota. A tražite i tražite i tražite. Ova vlast bi trebala da bude proterana iz države.

2 0

Poca

O čemu pričaju ?? Porezi i doprinosi u privatnom sektoru se plaćaju po najnižoj osnovici i to je javna tajna.To se radi od dolaska DOS-a na vlast,jer je promenjen Zakon po kojem trgovac je morao da bude prijavljen na 3 ili 4 srepen,knjigovođa na 4 , medicinski tehničar na 4, itd.Sada mogu da prijave koga hoće na nekvalifikovane i da im poreze i doprinose obračunavaju kako hoće.Dok je postojao SDK postojao je red i poštovanje Zakona.Ovo je sada opšti javašluk . Zato se i ne vrši nikakva kontrola.A ova glupost sa fiskalnim računima je za naivne.Ceh će da plate male radnje.Velike sisteme ne smeju ni da pomenu,a kamo li kontrolišu.

5 0

nisam sam

mene samo zivo zanima da li ovi sto lupaju minuse zaista veruju da nam je dramaticno bolje,onda neka lupaju

17 186

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo